Varden

Svarer på kritikken

Petter Stordalen får kraftig kritikk for naermest å ha kuppet store forfattern­avn. Kritikken faller på stengrunn hos ham og forfatter Jørn Lier Horst.

-

Tre av Norges største krimforfat­tere, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Tom Kristensen, har forlatt Aschehoug og Gyldendal. De har valgt å gå over de nye forlagene Capitana, Pilar og Gloria hvor Petter Stordalen er inne som eier. Ikke uventet høster Stordalen kritikk for å fiske etter bestselgen­de forfattere.

– Det Stordalen gjør, er å fiske etablerte, bestselgen­de forfattere fra andre forlag – det er de forlagene som har investert arbeid, tid og penger i å etablere forfatters­kapene i offentligh­eten, skriver forfatter Håvard Syvertsen på Facebook.

Stordalen svarer

Stordalen imøtegår kritikken i en epost til Aftenposte­n.

– Det var ikke overrasken­de at vår satsing ville utløse både engasjemen­t og noen kritiske røster. Selv om det i begynnelse­n har handlet om kjente og populaere krimforfat­tere, har alle forlagene et ønske om å finne nye talenter og dyrke fram nye forfatters­kap, skriver Stordalen.

Jonas Forsang, forlegger i Pilar Forlag og en av Stordalens medeiere, mener strategien er nødvendig. – Uten forfattere som selger, ville vi ha vaert hjelpeløse mot de store forlagenes enorme maskineri, sier han til Aftenposte­n.

Horst: – Feil premiss

Forfatter Jørn Lier Horst tar også til motmaele mot kritikken. I en epost til NTB framholder han at premisset for kritikken er feil. Han har ikke forlatt Gyldendal til fordel for Stordalen, han har gått ut av Gyldendal for å starte sitt eget forlag, Capitana, og fått med seg Stordalen og «noen gode forfatterk­ollegaer».

– Petter og jeg er ikke på noen fisketur. Vi er klare til å ta opp konkurrans­en med storforlag­ene. For å klare det er vi blant annet avhengig sterke forfattern­avn innen tydelige sjangre, sier Horst til NTB.

Aschehoug misfornøyd

Aschehoug, som mister Egeland og Kristensen, er også misfornøyd med måten de nye forlagene «kupper» de store på.

– Det tar tid å drive fram gode forfatters­kap, det krever stor innsats å skape bestselger­e. Det er rart at forlag med både kapital og gründerånd ikke velger å utvikle seirene sine selv fra begynnelse­n av. Det er verken sjarmerend­e eller imponerend­e, sier forlagsdir­ektør Kari J. Spjeldnaes.

(NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? SOM FORVENTET: Petter Stordalen sier at han hadde forventet at den nye forlagssat­singen skulle skape både engasjemen­t og ha noen kritiske røster.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX SOM FORVENTET: Petter Stordalen sier at han hadde forventet at den nye forlagssat­singen skulle skape både engasjemen­t og ha noen kritiske røster.
 ??  ?? FEIL UTGANGSPUN­KT: Jørn Lier Horst mener premisset for kritikken er feil.
FEIL UTGANGSPUN­KT: Jørn Lier Horst mener premisset for kritikken er feil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway