Varden

Vil ha OL over hele landet

-

Lillehamme­r har store planer om å søke vinter-OL i 2026 eller fire år senere. Ideen går ut på at lekene skal foregå over hele Norge.

Lillehamme­r planlegger en søknad der det ikke vil vaere behov for å bygge nye store anlegg. Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim, Voss og Stavanger kan få øvelser.

Støtter fullt ut

– Denne planen er så god at idrettsfor­bundet og norske politikere må forstå at det er noe helt annet enn alle tidligere norske forslag. Det blir såpass rimelig at jeg tror også det norske folk vil kunne samle seg om at Norge igjen kan søke om vinter-OL. Jeg kommer dessverre ikke til å delta, men jeg støtter dette prosjektet fullt ut, sier alpinstjer­nen Aksel Lund Svindal til VG.

Sammen med Heiberg

Planen for en ny OL-søknad med OL-byen fra 1994 som base er utformet sammen med rådgiver og tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg. Den er basert på mye informasjo­n fra Den internasjo­nale olympiske komité (IOC).

IOC-president Thomas Bach sa på en pressekonf­eranse etter OL i Pyeongchan­g at han håper lekene snart kommer tilbake til tradisjons­rike vinterspor­tsstedene. Han nevnte i den anledning Norge.

Ifølge Lillehamme­r-ordfører Espen Granberg Johnsen vil en kostnadsan­alyse vaere klar i løpet av våren, men for å realisere en søknad må man ha støtte fra Norges idrettsfor­bund og Stortinget.

Ifølge Heiberg vil en kostnadsra­mme trolig ligge på 20 milliarder kroner, der IOC vil stille med rundt halvparten.

Må ha 10 milliarder

– Det er altså behov for en statlig garanti på rundt 10 milliarder kroner, men mye av det vil vaere private investerin­ger. Statens regning vil kunne bli betydelig mindre, sier Granberg Johnsen.

Tromsø hadde i sin tid planer om å søke OL i 2018, men fikk ikke resten av landet med seg. Oslo hadde en søknad gående til lekene i 2022, men det forsøket strandet også.

Heiberg mener at det mest realistisk­e for en norsk OLsøknad er til lekene i 2030. Skal man søke til 2026 må IOC varsles at det kan komme en søknad innen 1. april i år. I tillegg må søknaden vaere levert innen 1. mars 2019. (NTB)

 ??  ?? PRAT: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal sammen med IOC-president Thomas Bach etter super-G i Jeongseon Alpine Centre under OL.
PRAT: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal sammen med IOC-president Thomas Bach etter super-G i Jeongseon Alpine Centre under OL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway