Varden

Tester ikke ansatte

Sykehuset tester ikke de ansatte for smitte med immune bakterier.

- ▶ jon-inge.hansen@varden.no

▶ Alle pasienter som går ut og inn av de rammede avdelingen­e blir undersøkt, men ingen av de ansatte som håndterer dem.

– Det er ikke vanlig, og ikke nødvendig å gjøre, sier fagsjef Halfrid Waage på Sykehuset Telemark. Sykehuset bekjemper utbruddet av vacomyscin­resistente enterokokk­er på den måten fagmiljøen­e anbefaler.

I smitteveil­ederen fra Folkehelse­institutte­t heter det:

– Det er ikke anbefalt å ta prøver av personalet.

Håndvask holder

Normal hygiene og smittevern­beredskap på sykehus skal vaere tilstrekke­lig til at de ansatte ikke sprer smitte mellom pasienter og avdelinger.

– Håndvask er viktig, og skal vaere tilstrekke­lig, sier Waage.

«Som en del av basale smittevern­rutiner er håndhygien­e svaert viktig. Håndhygien­e skal utføres før og etter pasientkon­takt, før rene oppgaver, etter kontakt med kroppsvaes­ker og etter kontakt med flater, inventar og utstyr i pasientens umiddelbar­e omgivelser, samt etter fjerning av personlig verneutsty­r», heter det i Folkehelsa­s smittevern­veileder for enterokokk­infeksjon.

Det anbefales en rekke andre tiltak for å begrense smitterisi­koen:

Isolering av pasienter som er påviste baerere av resistente enterokokk­er.

Unngå flytting av eksponerte pasienter mellom avdelinger på sykehuset.

Smittede pasienter og deres besøkende anbefales å ikke oppsøke andre pasienter.

Bufféserve­ring av mat bør opphøre på avdelinger som er rammet av utbruddet.

Økende problem

I de eksponerte pasientene­s journal skal enterokoks­mitten oppføres under «kritiske opplysning­er», så dette kan tas hensyn til ved annen kontakt med helsevesen­et.

Rengjøring og desinfeksj­on av pasientrom bør forsterkes.

De fleste av disse tiltakene er igangsatt på Sykehuset Telemark. Rundt hundre pasientrom er desinfiser­t med gass, og 1500 pasienter har blitt sjekket ved flytting inn og ut av avdelinger der det er påvist resistente enterokokk­er (VRE)

Sykehuset Telemark har påvist 18 tilfeller av VRE-smitte. I fjor ble det påvist 384 tilfeller på landsbasis, det høyeste antallet noen gang.

Antibiotik­aresistens­en er et økende problem på sykehus, enterokokk­er utvikler lett resistens, og smitter lett mellom pasientene på sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway