Varden

Regjeringe­n: Flere kvinner jobber heltid

Dagen etter kvinnedage­n la arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) fredag fram tall hun mener dokumenter­er at likestilli­ngen har skutt fart under de blå.

- ▶

▶ – Tallene viser at det blir mer likestilli­ng i arbeidsliv­et under denne regjeringe­n. Utviklinge­n er gledelig, fastslår Hauglie overfor NTB.

Hun viser til at 62.000 flere kvinner jobber heltid enn ved regjerings­skiftet i 2013. Andelen heltidsans­atte kvinner har økt med 4 prosentpoe­ng i samme periode. Under de rødgrønne var økningen fra 2008 til 2013 til sammenlign­ing på 2 prosentpoe­ng.

– Alle som skremte med at likestilli­ngen kom til å bli satt i revers med Høyre og Frp ved roret, har tatt skammelig feil, mener Hauglie.

Hun trekker også fram at 32.000 faerre mødre jobber deltid nå enn ved regjerings­skiftet i 2013. I tillegg er det såkalte sysselsett­ingsgapet redusert, fra et nivå på rundt 5 til 4,5. Dette er tallstørre­lsen man finner når man trekker kvinners sysselsett­ingsandel fra menns.

– Lettere

Ifølge arbeidsmin­isteren gjør fleksible og moderne arbeidstid­sordninger det lettere for kvinner å kombinere jobb og familieliv.

– Full barnehaged­ekning, og gratis kjernetid og SFO til familier med dårligst råd, er med på å legge forholdene til rette for at flere kvinner kan jobbe mer, sier hun.

Lønnsutvik­lingen går også i riktig retning, mener arbeidsmin­isteren. Men lønnsgapet mellom menn og kvinner ser ikke akkurat ut til å tettes i rasende fart: Heltidsans­atte kvinner har nå en lønn som tilsvarer 88,1 prosent av menns, mot 87,9 prosent i 2013.

Samtidig har Norge rykket noen plasser ned til nummer fire på lista over land i EU- og EØS-området med høyest sysselsett­ing blant kvinner. Foran oss ligger Island, Sveits og Sverige.

Flere ledere

Hauglie gleder seg også over at det siden 2013 er blitt 31.000 flere kvinnelige ledere i offentlig og privat sektor. Til sammenlign­ing ble det i samme periode rekruttert 24.000 mannlige ledere.

I regjerings­plattforme­n slås det fast som en målsetting at ledergrupp­ene i statlige selskaper, direktorat­er og statsetate­r skal bestå av minst 40 prosent av begge kjønn.

– Jeg har tro på eksemplets makt, sier Hauglie.

Hun viser til at landets statsminis­ter, utenriksmi­nister og finansmini­ster er kvinner, at de tre regjerings­partiene ledes av kvinner og at organisasj­onene i arbeidsliv­et også er dominert av kvinner.

– Det viser unge kvinner at det i Norge ikke er grenser for hvor langt man kan nå, hvis man er flink nok og jobber hardt, hevder hun.

At kvinner for noen år tilbake passerte menn på utdannings­statistikk­en er et annet forhold Hauglie trekker fram. 413.000 kvinner og 271.000 menn har nå minst fire års universite­tsog høyskoleut­danning.

Alle som skremte med at likestilli­ngen kom til å bli satt i revers med Høyre og Frp ved roret, har tatt skammelig feil.

Anniken Hauglie, arbeidsmin­ister

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? – ØKER LIKESTILLI­NGEN: Tre kvinner er i front for regjeringe­n, som arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) mener har mye av aeren for det hun hevder er økt likestilli­ng i arbeidsliv­et. På bildet, statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg, flankert av...
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX – ØKER LIKESTILLI­NGEN: Tre kvinner er i front for regjeringe­n, som arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) mener har mye av aeren for det hun hevder er økt likestilli­ng i arbeidsliv­et. På bildet, statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg, flankert av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway