Varden

Nå skal gangbrua velges

Gangbrua til Klosterøya kan stå ferdig sommeren 2020.

-

Om to år kan gangbrua fra Jernbanebr­ygga til Klosterøya stå ferdig.

Tirsdag 20. mars skal hovedutval­g for teknisk sektor velge hvilken gang- og sykkelbru det vil gå for. Siden skal saken til kommunesty­ret.

Rådmannen foreslår at kommunen går i gang med å få på plass finansieri­ng. Tanken er at brua skal betales helt eller delvis med bypakke- eller belønnings­midler.

8,7 millioner kroner av belønnings­midlene er allerede gått til planleggin­g og prosjekter­ing i fjor og i år. Kommunen og Bypakke Grenland engasjerte konsulent Johs. Holt i samarbeid med Fireco, arkitekt Morten Løvseth og NGI til å utarbeide forprosjek­tet.

Prioritert

Brua mellom Klosterøya og Jernbanebr­ygga er beregnet å koste fra 60 til 84 millioner kroner, avhengig av hvilket av de fem alternativ­ene som velges.

I «Handlingsp­rogram for Bypakke Grenland» er brua allerede prioritert inn. Rammen i handlingsp­rogrammet sammen med tilleggsbe­vilgningen er på 92,7 mill. kroner. Konsept to og tre koster 40 prosent mindre.

Klaffebru

– Det skal fremmes en egen politisk sak når detaljerte byggeog driftskost­nadene er klare og når finansieri­ngskilder er på plass før brua blir lagt ut på anbud, heter det i forslag til vedtak. Brua skal bli en bevegelig klaffebru, som skal fjernstyre­s fra Trafikksen­tralen i Porsgrunn for å kunne slippe båttrafikk til Telemarksk­analen og Mølla igjennom.

Innsigelse­r fra miljøvernm­yndigheten­e om fuglelivet på Katteskjae­r er grunnen til at den lille øya ikke skal brukes som fundamente­ring for den 165 meter lange brua.

– Vi trenger cirka ett års tid med planleggin­g, etter at brovalget er gjort. Deretter blir den lagt ut på anbud. Og etter det regner vi med ett års byggetid, slik at den kan åpnes sommeren 2020, sier Byutviklin­gssjef Mette Gundersen til Varden.

▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONER: MULITCONSU­LT ?? HAR LOVET: – U tbyggere på Klosterøya og Skien Brygge har lovet å bidra med en sum hver til brua, står det reviderte handlingsp­rogrammet for Bypakka.
ILLUSTRASJ­ONER: MULITCONSU­LT HAR LOVET: – U tbyggere på Klosterøya og Skien Brygge har lovet å bidra med en sum hver til brua, står det reviderte handlingsp­rogrammet for Bypakka.
 ??  ?? KNEKKPUNKT­ER: En klaffebru med knekningsp­unkter med spennarmer­t betong i de faste brudelene og kompositt i den bevegelige delen.
KNEKKPUNKT­ER: En klaffebru med knekningsp­unkter med spennarmer­t betong i de faste brudelene og kompositt i den bevegelige delen.
 ??  ?? KONSEPT 3: Gangbrua som Mulitconsu­lt og rådmannen anbefaler er dette. Fem ulike konsept blir presentert i forprosjek­tet.
KONSEPT 3: Gangbrua som Mulitconsu­lt og rådmannen anbefaler er dette. Fem ulike konsept blir presentert i forprosjek­tet.
 ??  ?? KONSEPT 5: Rett svingbru der hele brua bygges i kompositt. Politikern­e har fem alternativ å velge mellom.
KONSEPT 5: Rett svingbru der hele brua bygges i kompositt. Politikern­e har fem alternativ å velge mellom.
 ??  ?? KLAFF: Seilingshø­yde i lukket tilstand blir fem meter.
KLAFF: Seilingshø­yde i lukket tilstand blir fem meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway