Varden

Rekordsalg av sveisemask­iner

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

EFD Induction har aldri solgt så mange sveisemask­iner på ei uke før.

Bedriften slo alle tidligere rekorder sist uke med salg av åtte store Weldac rørsveisea­nlegg. Alle åtte vil bli bygget i Skien, og samtlige vil gå til eksport.

– To av anleggene ble solgt til kunder i USA mens seks gikk til Europa, sier salgssjef for rør, Peter Runeborg.

Istedenfor åpen flamme og sveisetråd bruker EFD sine maskiner induksjons­varme til å skjøte rør.

– Varmes til de blir plastiske

– Hver av rørendene blir varmet opp, ikke til å smelte, men like før, til de blir plastiske. Så trykkes de mot hverandre. Da oppnår man en helt jevn skjøt uten urenheter. Eventuelle urenheter ligger i det som er presset ut, og som kan skjaeres bort etterpå. Skjøten regnes som like solid som materiale den er laget av, forklarer Runeborg.

Weldac er selskapets kraftige rørsveisea­nlegg og kan leveres med effekt opp til 2200 kilowatt. Diameteren på rørene som maskinen kan skjøte, er opp til 26 tommer, eller 66 centimeter. Og tykkelsen kan vaere opp til 25,5 millimeter.

Først i verden

– EFD Induction ligger i teten i å utvikle slike kraftige induksjons­sveisemask­iner, og var de første i verden som kunne tilby en løsning på 1000 kilowatt i ett enkelt kabinett, forteller Runeborg. De åtte anleggene som ble solgt siste uke varierer i størrelse fra 200 til 650 kilowatt.

To flere enn rekorden

– Åtte anlegg er to flere enn hva vi hittil har klart å selge på ei uke tidligere, sier Peter Runeborg.

– Det er gøy på få en slik uke som vi hadde sist uke, sier Runeborg.

EFD Induction Group har de siste årene kapret markedsand­eler og vokst til å omsette for over 300 millioner kroner. Konsernet har 1.100 ansatte i 20 land, og hovedkonto­ret med 170 personer, er på Bølevegen i Skien.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? FORNØYD: Peter Runeborg er fornøyd med siste uke. Han salgssjef for avdelingen som produserer utstyr til å behandle rør. Her står han ved siden av maskinen de solgte åtte av sist uke.
FOTO: DAG JENSSEN FORNØYD: Peter Runeborg er fornøyd med siste uke. Han salgssjef for avdelingen som produserer utstyr til å behandle rør. Her står han ved siden av maskinen de solgte åtte av sist uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway