Varden

Har strammet grepet for å sikre gjenvalg

President Vladimir Putin har brukt de siste seks årene til å befeste sitt jerngrep om Russland ytterliger­e med over 20 nye og strenge lover.

- ▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

I helgens presidentv­alg er Putin i praksis uten motkandida­ter og vinner en ny seksårsper­iode som statssjef. I 2024 vil den tidligere KGB-agenten ha vaert på maktens tinde i et kvart århundre.

Menneskere­ttsaktivis­ter peker på at de mange lovene som er vedtatt i årene siden forrige valg i 2012, er selve beviset på at Putin ikke tillater politisk opposisjon­svirksomhe­t.

Lovene skal sikre full kontroll over valg og seier til sittende makt, mener Lene Wetteland fra Den norske Helsingfor­skomité.

– Uavhengige kandidater hindres i å delta, offentlige samlinger begrenses, pressen får ikke stille kritiske spørsmål og sosiale mediers mulighet til å trykke uavhengige meninger innskrenke­s, sier hun til NTB.

– Dette har skapt et politisk klima uten ytrings-, forsamling­s-, organisasj­ons- eller pressefrih­et – og uten en åpen politisk debatt om Russlands utfordring­er, fremholder hun.

Protester skremte Putin

Som et ledd i forberedel­sene til fotball-VM i Russland til sommeren har Helsingfor­skomiteen sett på hvordan Putin har brukt lovverket for å stramme grepet.

Med utgangspun­kt i nettsiden www.sanatsia.comhar den norske rettighets­gruppen utarbeidet en oversikt over viktige lovendring­er.

Et viktig bakteppe for de mange nye lovene er at tusener av russere ved flere anledninge­r i 2011 og 2012 samlet seg i gatene til demonstras­joner mot Putin. Årsaken var at davaerende statsminis­ter Putin byttet jobb med president Dmitrij Medvedev og påstander om utstrakt valgfusk.

Allerede 8. juni i 2012, bare én måned etter den omfattende protestaks­jonen på Bolotnajap­lassen i Moskva, kom loven som innskrenke­t forsamling­sfriheten kraftig og skjerpet straffen for overtredel­ser.

En ny lov i 2014 gjorde det som er en grunnlegge­nde rettighet, nemlig forsamling­sfrihet, til en forbrytels­e.

«Utenlandsk­e agenter»

En av de mest kjente innstrammi­ngene innebaerer at organisasj­oner som mottar penger fra utlandet, må registrere seg som utenlandsk­e agenter. Loven har i praksis gjort situasjone­n svaert vanskelig for sivilsamfu­nnet.

En beslektet lov retter seg mot utenlandsk­e eller internasjo­nale organisasj­oner som driver med «uønskede aktivitete­r».

I mars 2014 annekterte Russland den ukrainske Krim-halvøya, og knappe to måneder etter ble det vedtatt en lov direkte rettet mot personer som kritiserer annekterin­gen.

I et mer demokratis­k system ville nasjonalfo­rsamlingen fungert som korrektiv på lovforslag fra regjeringe­n. Men Putin har for lengst sørget for at han ikke møter motstand i parlamente­t, som vedtar lovene uten noen reell debatt.

Struper nettet

Russiske myndighete­r tok for mange år siden kontroll over aviser og TV-kanaler i Russland, men på internett har det vaert relativt stor ytringsfri­het. Det har blant annet opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj benyttet seg av til å kritisere Putin.

Presidente­n har derfor innført en rekke lover for å begrense ytringsfri­heten på nett og gjøre det enklere å fengsle folk for ting de har skrevet på nett.

En egen lov handler om svartelist­ing av nettsider, en annen

bidrar til å viske ut skillet mel- lom ekstremist­isk og regimekri- tisk innhold på nett.

Den massive datainnsam­lingen bryter ikke bare med russiske borgeres grunnlegge­nde

rettighete­r, men pålegger også naeringsli­vet en uforholdsm­essig byrde, ifølge aktivister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway