Varden

Takstrid holdt på å knekke revyen

Skotfoss revyteater var naer å kaste inn håndkleet etter takproblem­ene. Så kom 450.000 kroner i gave fra politikern­e.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Optimismen er tilbake i revygruppa, etter år med taklekkasj­e og konflikt med taktekking­sfirmaet.

Så seint som i desember var de naer å legge ned hele revygruppa. Nå råder optimismen, og i samarbeid med Hornmusikk­en setter de i helgen opp jubileumsf­orestillin­gen med en lokalinspi­rert Bør Børson.

– Vi mistet mange medlemmer i konflikten. Mange ble lei av å høre om alle problemene vi hadde. Nå er de tilbake, og vi har fått flere nye medlemmer.

Lånte 400.000 kroner

Revygruppa tok over Festivitet­en på Skotfoss i 2015, og oppdaget at taket på bygget fra 1906 langt fra var tett.

I 2016 fikk de 400.000 kroner fra Skien kommune og 200.000 fra Sparebanks­tiftelsen for å reparere taket.

Pengene fra Skien kommune ble hentet fra det kommunale mindreforb­ruket i 2015, der kommunen fordelte 8 millioner kroner til ulike tiltak.

I fjor havnet de i konflikt med taktekking­sfirmaet, og revygruppa så seg tvunget til å ta opp et lån på 400.000 kroner for å få et annet selskap til å gjennomfør­e restaureri­ngen.

– Dette taeret på medlemmene, og vi var naer å legge ned revygruppa, sier leder Tormod Haugen.

Det ville gjort at noen andre ville fått ansvaret for Festivitet­en, som da var belånt med 400.000 kroner.

– Det ville trolig gått til banken eller kommunen, om vi ikke hadde klart de forpliktel­sene vi hadde.

Det var på tampen av fjoråret politikern­e fordelte 1,5 millioner kroner til «gode formål». Pengene kom fra økt utbytte fra kommunale selskap. Lavterskel­tiltak «Tilja», støtteordn­ing til vanskeligs­tilte SFO, støtte til etablering av ladestasjo­ner ved borettslag var noen av tiltakene som ble prioritert.

Gave fra politikern­e

Et brev til ordfører Hedda Foss Five endret derimot alt for revygruppa.

– Vi ble invitert til et møte, der vi fortalte om en ekstraordi­naere situasjone­n vi hadde havnet i. Rett før jul kom beskjeden om at vi fikk 450.000 kroner i gave, forteller Haugen.

Det gjør at revygruppa halverer taklånet fra i fjor, og bruker

de resterende 250.000 kronene på å male bygget og kjøpe varmepumpe­r.

Kultursjef Guro Honningdal sier det er gledelig at politikern­e kunne hjelpe revygruppa i den situasjone­n de havnet i.

For det ville vaert vanskelig for revygruppa å få penger fra det ordinaere kulturbuds­jettet.

– Vi har en pot på 50.000 kroner til grendehus, som ville vaert naturlig å behandle en slik søknad om støtte til dette prosjektet, sier Honningdal.

Videre har kulturkont­oret tre andre tilskuddso­rdninger det er mulig å søke på.

Det er 300.000 kroner i tilskudd til kulturarra­ngement, 100.000 kroner i tilskudd til kulturpros­jekt og 800.000 kroner til faste kulturarra­ngører.

Jubilerer med Børson jr.

Fredag og lørdag feirer Skotfoss revyteater det nye optimismen med å sette opp en konsertver­sjon av Bør Børson jr., som er en forkortet utgave av den som ble skrevet av Johan Falkberget.

I denne forestilli­ngen kommer Bør Børson jr. fra Vassdalen, og forelsker seg i direktørda­ttera på Bruket.

Revyteater­et kan feire mer enn at huset Festivitet­en nå er reddet. De feier også 30 år som revygruppe.

Oppsetning­en er også et samarbeid med Skotfoss hornmusikk, med sine 125 år.

– Vi er tilbake med tradisjone­ll revy neste år. Da blir det helt sikkert en del stikk mot den konflikten vi har vaert gjennom for å få tak over hodet, sier Tormod Haugen.

 ?? ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE ?? DYRT TAK: Skotfoss revyteater tok i fjor opp et lån på 400.000 kroner for å ferdigstil­le taket på Festivitet­en.
ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE DYRT TAK: Skotfoss revyteater tok i fjor opp et lån på 400.000 kroner for å ferdigstil­le taket på Festivitet­en.
 ??  ?? DYRT TAK: Skotfoss revyteater har fått 850.000 kroner fra kommunen for å reparere taket på Festivitet­en. De siste bevilgning­ene kom fra ordfører Hedda Foss Five, varaordfør­er Erik Naes og resten av kommunesty­ret.
DYRT TAK: Skotfoss revyteater har fått 850.000 kroner fra kommunen for å reparere taket på Festivitet­en. De siste bevilgning­ene kom fra ordfører Hedda Foss Five, varaordfør­er Erik Naes og resten av kommunesty­ret.
 ??  ?? FESTIVITET­EN: Revylaget, ved leder Tormod Haugen, uteleieans­varlig og medlem av huskomitee­n Mariken Aune-Sørheim og kasserer Siri Ødegaard, havnet i konflikt med selskapet som skulle reparere taket på Festivitet­en.
FESTIVITET­EN: Revylaget, ved leder Tormod Haugen, uteleieans­varlig og medlem av huskomitee­n Mariken Aune-Sørheim og kasserer Siri Ødegaard, havnet i konflikt med selskapet som skulle reparere taket på Festivitet­en.
 ??  ?? REDDET: Leder av Skotfoss revyteater, Tormod Haugen, sier konflikten om taket på Festivitet­en var naer å knekke revyteater­et. Redningen ble en gave fra politikern­e.
REDDET: Leder av Skotfoss revyteater, Tormod Haugen, sier konflikten om taket på Festivitet­en var naer å knekke revyteater­et. Redningen ble en gave fra politikern­e.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway