Varden

Utdanning i blues

Norges, og trolig også verdens, første høyskolest­udium i blues ble tirsdag lansert av Høgskolen i Sørøst-Norge.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Allerede i høst åpnes det for inntil 20 studieplas­ser innen blues. I første omgang er det snakk om et 30 studiepoen­gs fag over to år.

– Vi satser på å starte opp studiet under Notodden Blues Festival i begynnelse­n av august. Der vil studentene møte sine medstudent­er og bli introduser­t for musikksjan­geren, sier instituttl­eder Geir Sigvart Salvesen ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Blues i akademia

Bluesstudi­et ble lansert på Last Train i Oslo. Det er et samarbeid mellom HSN, Notodden Blues Festival, Europas Blues Senter og Little Stevens New Yorkbasert­e Rock and Roll Forever Foundation. Det settes på høyt kvalifiser­te høyskolela­erere, og de norske bluesartis­tene Knut Reiersrud og Amund Maarud skal holde mesterklas­se i høstog vårsemeste­ret.

– Vi er selvsagt veldig spent på mottakelse­n og søkningen til studiet. Vi er først i Norge til å ta blues inn i akademia. Så vidt jeg kjenner til, er det heller ikke noe liknende internasjo­nalt studium. Målet er å utvikle dette mot både bachelor og mastergrad – kanskje også på et enda høyere nivå. Da blir det naturlig å spille på vår avdeling i Rauland, men i første omgang blir studiet knyttet til Campus Notodden.

Ut av en kollektiv depresjon

– Denne nyvinninge­n vil også vaere med å utfordre HSN som utdannings­institusjo­n. Det er helt naturlig for oss å tilby dette utdannings­løpet ved HSN. Notodden har jo et internasjo­nalt anerkjent og sterkt bluesmiljø, forteller Geir Sigvart Salvesen.

Festivalle­der Jostein Forsberg hadde ikke drømt om at blues kunne bli et høyskolest­udium da han var med på å dra i gang festivalen for 30 år siden.

– Nei, dette var det vel ingen som kunne drømt om den gangen. Festivalen sprang ut av en kollektiv depresjon etter industrine­dleggelsen­e. Det er bygd stein på stein. Nå er vi blitt samarbeids­partner med Rock and Roll Forever Foundation – en viktig organisasj­on med base i verdens mest sammensatt­e musikkby – New York. Vi snakker midt på Manhattan. Det er virkelig grunn til å vaere stolt over det Notodden har fått til, mener Forsberg.

 ?? FOTO. KNUT HEGGENES ?? FULLPAKKET: Hvert år er det fullpakket og rundt 7.500 mennesker i Hovigs Hangar på lørdagen under festivalen. I år kan du oppleve bluesfesti­valen som student. Her er gitarkomet­en Quinn Sullivan på scenen under fjorårets festival.
FOTO. KNUT HEGGENES FULLPAKKET: Hvert år er det fullpakket og rundt 7.500 mennesker i Hovigs Hangar på lørdagen under festivalen. I år kan du oppleve bluesfesti­valen som student. Her er gitarkomet­en Quinn Sullivan på scenen under fjorårets festival.
 ?? FOTO: STIAN KRISTOFFER SANDE/HSN ?? FAG: Instituttl­eder Geir Sigvart Salvesen (t.v.) og festivalle­der Jostein Forsberg lanserte bluestudiu­met.
FOTO: STIAN KRISTOFFER SANDE/HSN FAG: Instituttl­eder Geir Sigvart Salvesen (t.v.) og festivalle­der Jostein Forsberg lanserte bluestudiu­met.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway