Varden

Eiendomssk­att og skjønnsmes­sig vurdering

-

Skien kommune har sendt ut «Detaljert grunnlag for takst og skatt». Her er det sikkert flere elementer som kan kommentere­s, men noe som er meget underlig er tallene i feltet kalt «Vurderings­faktor Indre».

Hos fem tilfeldige huseiere har ingen fått lik faktor – og ingen av dem har hatt noen takstperso­n på besøk inne i sitt hus.

På disse fem eiendommen­e er «Vurderings­faktor Indre» satt slik: 0,95 – 1 – 1,05 – 1,1 – 1,3.

Dette virker mer enn tilfeldig og det synes som om den skjønnsmes­sige vurderings­metoden har vaert: Stikk fingeren i munnen, hold den i lufta og tenk på et tall! Det er ikke det eldste huset som har fått den laveste faktoren.

Uten at man har vaert innvendig for å se etter dyre designtakl­amper en liknende, bør ingen ha en faktor høyere enn 1. Ber om at ansvarlig på Eiendomssk­attekontor­et redegjør for denne merkelige praksisen i lokalavise­ne.

Siden skjønnsmes­sig vurdering spriker slik som dette viser er det rimelig at det blir foretatt justeringe­r på faktoren for dem som har fått den vurdert til høyere enn 1,0. Her er det tydelig at individuel­t skjønn hos den enkelte takstmann ikke slår rettferdig ut for kommunens huseiere. Slik urettferdi­ghet kan kommunen ikke vaere bekjent av! Undrende huseiere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway