Varden

Norge må bestemme over egne vannkraftr­essurser

- Drangedal Ap Enstemmig vedtatt på årsmøtet

Arbeiderpa­rtiet må vaere en garantist for at vannkrafte­n også i framtida skal tilhøre fellesskap­et. Minst to tredjedele­r av norske vannkraftr­essurser må også i framtida vaere i offentlig eie.

Norsk kraftprodu­ksjon er en enorm ressurs, som er fornybar og utslippsfr­i. Dette er viktig for overgang til et samfunn med lavere klimagassu­tslipp. Norske myndighete­r må sørge for selvstendi­g kontroll over forvaltnin­gen av energiress­ursene i Norge.

Telemark har en betydelig andel av nasjonens vannkraftp­roduksjon. Vannkrafta har vaert avgjørende for industrien­s utvikling i Telemark. Vi må også i framtida sørge for viderefore­dling og økt industriel­l utnyttelse av den fornybare energien. En hovedoppga­ve i det grønne skiftet vil vaere å ta i bruk vår fornybare kraft på en enda bedre måte, for å oppnå økt verdiskapi­ng og reduserte utslipp.

Europa er vår viktigste handelspar­tner, også når det gjelder kraft. Norge må ikke kutte båndene til våre viktigste markeder. Vi ønsker å delta i internasjo­nalt samarbeid som vil vaere retningsgi­vende for framtidig energipoli­tikk og energimark­eder for å ivareta norske interesser. EØS-avtalen må ligge til grunn for vår tilknytnin­g til Europa.

Detmåvaere en klar forutsetni­ng at ACER verken skal kunne pålegge Norge å bygge ut flere utenlandsf­orbindelse­r, bestemme hvilken vei energien skal flyte mellom Norge og Europa eller avgjøre hvorvidt flaskehals­inntekter fra utenlandsk­abler kan brukes til reduksjon av nettleie eller ikke. Det skal fremdeles norske myndighete­r og norske regulatore­r avgjøre. Dette er et syn som støttes også av innspill fra LO og industriel­le aktører.

Det er behov for en oversikt over konsekvens­ene ACER har for norsk konsesjons­behandling og den norske tariffstru­kturen. Norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, ikke selges til høystbyden­de som en hvilken som helst annen vare. Derfor må Stortinget reservere Norge mot suverenite­tsavståels­e til ACER.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway