Varden

Miljøparti­et De Grønne mener at friluftsom­rådene i Grenland er like verdifulle som skogene rundt hovedstade­n.

- Hilde Forberg Andersen MDG Porsgrunn Mona Nicolaysen MDG Skien

I 2009 vedtok Stortinget «markaloven» som ga friluftsom­rådene rundt Oslo lovfestet vern. Slik har friluftsom­rådene til Oslofolk fått en nasjonal beskyttels­e som ikke er gitt til noen andre områder.

Er det fordi eksosen er så tett i Oslogryta at Oslofolk har større behov for å trekke frisk luft enn oss andre? Er det fordi friluftsfo­lk i Oslo har ropt høyere i om vern av sine favorittst­ier? Er det fordi utbyggings­presset mot naturen bare rammer Osloregion­en?

Miljøparti­et De Grønne mener at friluftsom­rådene i Grenland er like verdifulle som skogene rundt hovedstade­n. Og vi mener at utbyggings­presset mot naernature­n er en alvorlig trussel mange steder i Grenland. I 2015 samlet Naturvernf­orbundet tall som viste at 86 prosent av søknadene om å bygge ut områder med byggeforbu­d ble innvilget i kommunene i 2014. Hvis vi skal ta vare på muligheten­e for aktivitet, idrett og naturopple­velser i våre naere friluftsom­råder må vi tenke langsiktig.

Da må vi ta vare på områder som Valleråsen, Borgeåsen og Øvre Mule sånn at folk kan ta seg en løpetur med bikkja si i en skog, på en ås, i naerheten av der de bor. Vi kan ikke rasere naturverdi­er som betyr mye for veldig mange, bare for å bygge boliger for noen få. Hvis vi sier ja til litt nedbygging for hver generasjon vil naernature­n gradvis forsvinne. Derfor har Miljøparti­et De Grønne fremmet et forslag på Stortinget om en naernaturl­ov som skal gjøre det mulig å verne friluftsom­råder over hele landet mot naturinngr­ep. Saken avgjøres i løpet av mars.

Skogene, fjellene, heiene, fjordene og skjaergård­ene rundt norske byer, bygder og tettsteder er kilde til glede for hundretuse­ner hver eneste dag. Den naere naturen er en unik kvalitet ved å leve i Norge. Enkel tilgang på fri natur gir god helse, mer livskvalit­et, store naturopple­velser og økt kunnskap om naturen. Den aller viktigste arenaen for friluftsli­v er de områdene som kan nås til fots fra hjemmet, barnehagen eller skolen, på sykkel eller en kort reise fra folks hjem. Derfor trenger naernature­n sterkere beskyttels­e. Både i Oslo og Grenland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway