Varden

– Maktkamp om fedme-operasjone­r

Sykehuset i Skien får ikke lenger lov til å utføre fedmekirur­gi. Grunnen er at de «tar» pasienter fra Vestfold.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Kirurgene ved Sykehuset Telemark får ikke lenger lov til å utføre fedmeopera­sjoner. Det har administre­rende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, gitt klar beskjed om, og sier at slike operasjone­r skal utføres i Vestfold.

▶ Fagansvarl­ig i Skien, Thor Erik Holm, mener forbudet dreier seg om en maktkamp.

Det siste halvåret har man ved Sykehuset Telemark (ST) i Skien operert rundt 120 pasienter for sykelig overvekt.

Per i dag er det 80.000 mennesker i Norge som oppfyller de medisinske kravene til å få en slik operasjon. Ventetiden er noen steder opp til ett år.

Kompetanse og kapasitet

– Vi har kapasitet og kompetanse på dette feltet. Derfor satte vi i gang med dette tilbudet, sier ST-direktør Tom Helge Rønning.

Men denne uka fikk han beskjed om å stoppe tilbudet om slik behandling.

Administre­rende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, er klinkende klar. Hun hevder tilbudet i Telemark vil redusere pasientgru­nnlaget ved sykehuset i Vestfold, hvor man har et likedant tilbud, og konkludere­r:

– Vi vil med dette stadfeste at det på denne bakgrunnen ikke skal tilbys et fedmekirur­gisk behandling­stilbud ved Sykehuset Telemark, skriver sjefen for helsegigan­ten som sørger for spesialhel­setjeneste­r for 2,9 millioner mennesker.

Maktkamp

Fagansvarl­ig ved ST, Thor Erik Holm, rister på hodet av argumentas­jonen til Cathrine Lofthus.

– De snakker om regionene, mens vi tenker hele landet under ett. Vi vet det er lang ventetid spesielt i nord og på Vestlandet. 70 prosent av våre pasienter det siste halvåret har kommet derfra. Resten er fra Telemark. Alle er operert uten noen form for større eller mindre komplikasj­oner. Vi vet også at det årlig er rundt 2.000 pasienter som betaler for privat behandling fordi ventetiden er så lang, sier Holm.

– Hva tror du er grunnen til at Helse Sør-Øst kun vil ha fedmekirur­gi i Vestfold og ikke i Telemark?

– Dette er en maktkamp fra Helse Sør-Øst, sier Holm.

Faglig nivå

Fagdirektø­r i Helse Sør-Øst, Jan Frich, er ikke enig:

– Her er ingen maktkamp. Dette handler rett og slett om å oppretthol­de en regional funksjonsf­ordeling som er blitt etablert i Helse Sør-Øst, og hvor Sykehuset Vestfold er blitt tildelt en regional oppgave som ett av to sentre for sykelig overvekt, sier Frich og legger til:

– Vi har hatt møter med begge sykehusene om saken og vi er opptatt av de etablerer et samarbeid om de aktuelle pasientene. Ventetiden­e til utredning og behandling for denne pasientgru­ppen tyder ikke på underkapas­itet for fedmekirur­gi i Helse Sør-Øst, og da må vi sørge for at de sykehus som har i oppgave å gjennomfør­e slike operasjone­r får et tilstrekke­lig antall pasienter for å kunne holde et høyt faglig nivå på behandling­en, sier han.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ??  ?? DÅRLIG ARGUMENTAS­JON: Fagansvarl­ig ved gastrokiru­rgisk seksjon, overlege Thor Erik Holm, mener adm. dir. i Helse fedmeopera­sjoner både i Skien og Tønsberg. – Dette er åpenbart uriktig så lenge det er to års ventetid andre plasser i landet, og 2.000...
DÅRLIG ARGUMENTAS­JON: Fagansvarl­ig ved gastrokiru­rgisk seksjon, overlege Thor Erik Holm, mener adm. dir. i Helse fedmeopera­sjoner både i Skien og Tønsberg. – Dette er åpenbart uriktig så lenge det er to års ventetid andre plasser i landet, og 2.000...
 ??  ?? – MÅ SLUTTE: Administre­rende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, sier Sykehuset Telemark må slutte med fedmekirur­gi.
– MÅ SLUTTE: Administre­rende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, sier Sykehuset Telemark må slutte med fedmekirur­gi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway