Varden

Tynne fedmeargum­enter

-

▶ Helse Sørøst er klar i talen: Det skal ikke tilbys fedmekirur­gi ved Sykehuset Telemark. – Dette handler rett og slett om å oppretthol­de en regional funksjonsf­ordeling som er blitt etablert i Helse SørØst, og hvor Sykehuset Vestfold er blitt tildelt en regional oppgave som ett av to sentre for sykelig overvekt, sier fagdirektø­r Jan Frich i Helse Sørøst til Varden.

▶ I midten av januar kunne NRK fortelle at Sykehuset Vestfold, i et brev til Helse Sørøst, advarte sterkt mot det nye tilbudet i Telemark. I brevet skriver administre­rende direktør Stein Kinserdal, ifølge NRK, at overvektsk­irurgi i liten skala i Telemark gir et dårligere pasienttil­bud og større fare for alvorlige komplikasj­oner.

▶ Det siste halvåret har man ved Sykehuset Telemark i Skien operert rundt 120 pasienter for sykelig overvekt. Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning mener sykehuset har både kapasitet og kompetanse til dette. Fagansvarl­ig Tor Erik Holm opplyser at alle er operert uten noen form for større eller mindre komplikasj­oner. Slik er også norsk fedmekirur­gi i all hovedsak; det er få komplikasj­oner.

▶ I november la Norsk kvalitetsr­egister for fedmekirur­gi fram tall som viste at ventetiden på denne type inngrep er omtrent dobbelt så lang i Norge som i Sverige. Ventetiden er så lang at rundt en tredjedel av pasientene velger betaler selv for operasjone­n på private klinikker. Helse Sørøst mener altså at det ikke er «underkapas­itet» og Sykehuset Vestfold går langt i å antyde at nabosykehu­sets tilbud går på akkord med pasientsik­kerheten. Argumentas­jonen hadde vaert til å forstå dersom det ikke var ventetid og mengder av komplikasj­oner i Skien. I stedet framstår de som tynne, og gir grunnlag for å stille spørsmål om hva som ligger bak. Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway