Varden

Klart nei til EU på Halen gård

- Morten.lie-hagen@varden.no

Over halvparten av Bamble kommunesty­re sa nei til EU i går. I alle fall til å la EU styre kraftpolit­ikken vår.

Konkret var spørsmålet om kommunesty­ret skulle slutte seg til en uttalelse som gikk imot at Norge skal slutte seg til EUs energibyrå ACER, og dermed på sikt åpne for at EU kan diktere norske strømprise­r. Mens dagens energisama­rbeid er rådgivende, skal ACER kunne fatte bindende flertallsv­edtak. Blant annet om hvilken vei strømmen skal flyte i de undersjøis­ke kablene mot kontinente­t.

Regjeringe­n legger opp at en slik suverenite­tsavståels­e skal kunne avgjøres av Stortinget ved simpelt flertall, ut ifra at avståelsen er «ikke inngripend­e».

Tre firedel

Imidlertid har en rekke Apordfører­e landet rundt og i tillegg LO gått imot en slik tilknytnin­g, og i alle fall krevd at en tilslutnin­g måtte vedtas av Stortinget med tre firedels flertall som en suverenite­tsavståels­e.

Saken ble, naer sagt selvfølgel­ig, brakt på banen av Rødts Ole Roger Dyrkorn. Først som en interpella­sjon i forrige kommunesty­remøte, siden i formannska­pet som lot saken gå videre til torsdagens møte på Halen gård.

Forslaget til uttalelse sluttet med følgende salve: «Bamble kommunesty­re krever at norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og ber regjering og storting reservere seg mot suverenite­tsavståels­e til EUs energibyrå ACER».

Feil Forum

Høyres Erling Dahl mente denne saken overhodet ikke hørte hjemme i kommunesty­ret:

Lokalpolit­ikerne har ikke kompetanse til å uttale seg i et slikt spørsmål, dette er en sak man først og fremst kjenner fra Dagsrevyen, saken er ikke relevant for Bamble kommune, og dette er bare en partipolit­isk markering, mente Dahl. Han håper kommunesty­ret i framtida slipper å behandle slike saker.

Delt Ap

– Hadde saken vaert relevant, ville rådmannen sørget for at den ble utredet, framholdt Dahl.

Han fikk støtte av blant andre Aps ungdomspol­itiker Jonas Bugtene Boulifa, som mente dette er en spekulativ sak, og dessuten feil på vesentlige punkter. Partifelle Eirik Ellingsen ville på sin side stemme nei, fordi det er så stor usikkerhet rundt hva en tilslutnin­g til ACER kan bety.

Selvrådere­tt

Så var det tid for KrF-veteran og tidligere ordfører Jan Erik Gyllensten.

– Dette er et prinsipiel­l spørsmål. Det er mye å si om ACER, men her er det først og fremst snakk om en klar suverenite­tsavståels­e til EU. Og det er jeg imot. Vi har kabler og gassrørled­ninger og eksportere­r energi hele tida. Men hvem skal ta beslutning­ene, vi eller EU, spurte Gyllensten. Etter dette gikk 17 av kommunesty­rets representa­nter inn for å støtte uttalelsen, 15 gikk imot.

▶ Morten Lie-Hagen

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? SA NEI: KrFs tungvekter Jan Erik Gyllensten sa nei til å avgi suverenite­t til EU.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN SA NEI: KrFs tungvekter Jan Erik Gyllensten sa nei til å avgi suverenite­t til EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway