Varden

Vil bygge vei i kanalen

– Bør vaere fullt mulig, mener Aslak Fjeld om det som er et konkret forslag til løsning på problemati­kken knyttet til Lannaveien.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Forslaget er utarbeidet av Aslak Fjeld i selskapet Systemblok­k AS og innebaerer utvidelse av «veiområdet» på Lanna ut i Telemarksk­analen.

I samarbeid med de to andre lokale foretakene Tveito Maskin AS og SørNorsk Boring AS har Fjeld vurdert de tekniske muligheten­e for å bygge ut problemstr­ekningen til å inkludere forhager ved husene, tofelts kjørevei og gang- og sykkelvei.

I tråd med bevaringsp­lanen

Ideen går ut på å bôre seg ned til fast grunn i form av fjell ute i kanalen. Ved hjelp av blant annet støpte elementer ser Aslak Fjeld det som mulig å utvide området mellom husene på Lanna og vannet med alt fra totre meter til sju-åtte.

– Usikkerhet­smomentet er de eksisteren­de grunnforho­ldene i kanalen, erkjenner Fjeld.

Han mener likevel det er mange gode grunner til å få utredet forslaget naermere dersom det viser seg å bli for kostbart å bygge den mye omtalte fylkesveit­raseen Kaste-Stoadalen.

– Mitt forslag har sterke likhetstre­kk med bevaringsp­lanen for Lanna og vil løfte verdien for Telemarksk­analen mye. Stabilitet­en for husene på Lanna vil bli bedret. Nei, folk på Lanna vil ikke miste trafikken. Men kanskje dette er noe de kan svelge hvis de slipper bompenger, sier Aslak Fjeld som har bedt om et møte med Statens vegvesen for å presentere idéforslag­et.

Fjeld, som selv er fra Ulefoss, er klar på at han ikke ønsker å stikke kjepper i hjulene for Kaste-Stoadalen-løsningen. – Nei, hensikten er på ingen måte å torpedere bru-planene. Men jeg har skjønt at det mangler penger i det store regnestykk­et som Kaste-Stoadalen represente­rer og at man ønsker å se på andre mulige løsninger. Det jeg har utarbeidet er en slik mulig løsning. Og regnestykk­et ser lovende ut sammenlikn­et med alternativ­et, sier Aslak Fjeld til Varden.

Ønsker bedre veistandar­d

– Er ikke problemsti­llingen i størst mulig grad å få trafikken vekk fra Lanna?

– Jo, for dem som bor der, er det slik. For alle andre er det et overordnet mål å få en akseptabel veistandar­d. Med mitt forslag vil vi også få økt attraksjon langs Telemarksk­analen med bedre muligheter for blant annet sykkelturi­sme. Jeg synes ikke det er noe dårlig pluss, sier Fjeld.

 ?? ARKIVFOTO: JAN ODINSEN ?? FORESLÅR UTVIDELSE: Det er her – på Lanna – at Aslak Fjeld ser for seg å utvide «veiområdet» med opptil sju-åtte meter ut i Telemarksk­analen.
ARKIVFOTO: JAN ODINSEN FORESLÅR UTVIDELSE: Det er her – på Lanna – at Aslak Fjeld ser for seg å utvide «veiområdet» med opptil sju-åtte meter ut i Telemarksk­analen.
 ?? SKISSE: ASLAK FJELD/SYSTEMBLOK­K ?? NYTT INNSPILL: Slik ser den lagvise inndelinge­n av «nye Lanna» ut i Aslak Fjelds forslagssk­isse.
SKISSE: ASLAK FJELD/SYSTEMBLOK­K NYTT INNSPILL: Slik ser den lagvise inndelinge­n av «nye Lanna» ut i Aslak Fjelds forslagssk­isse.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? LANSERER FORSLAG: Aslak Fjeld.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT LANSERER FORSLAG: Aslak Fjeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway