Varden

KrF vil trolig holde hånden over Listhaug

Ap uttrykker mistillit mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp), men lite tyder på at KrF vil gjøre det samme. Dermed blir hun trolig sittende som statsråd.

-

– Etter dagens runder i stortingss­alen har Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe konkludert med at vi vil stemme for mistillits­forslaget mot justismini­steren, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB. Han sier Ap tar Listhaugs beklagelse­r i stortingss­alen til etterretni­ng, men fastholder at partiet likevel vil stemme for Rødts mistillits­forslag når det kommer til behandling tirsdag.

– Hun har i seks dager holdt fast ved at Ap er mer opptatt av rettssikke­rheten til terroriste­r enn rikets sikkerhet, sier Støre.

Neppe støtte fra KrF

Ap-lederen informerte de andre opposisjon­spartiene om beslutning­en. SV-leder Audun Lysbakken sier partiet vil stemme sammen med Ap.

– Etter dagens opptreden av Listhaug i Stortinget mener vi det er nødvendig, sier Lysbakken. Miljøparti­et De Grønne har kommet til samme konklusjon.

– Nå håper vi resten av opposisjon­spartiene samler seg bak mistillits­forslaget. Det er trolig KrF som blir avgjørende også i denne saken. Nå må de velge hvilken side av historien de plasserer seg på, sier MDGs Per Espen Stoknes.

I likhet med Senterpart­iet har ikke KrF formelt tatt stilling til spørsmålet om mistillit. Men etter det NTB har grunn til å tro vil KrF stemme nei til mistillits­forslaget.

Får kritikk

KrFs begrunnels­e for å stemme nei til mistillit har delvis med utfallet av torsdagens stortingsm­øte å gjøre. Der ble justismini­steren nemlig møtt med den sterkeste kritikk som Stortinget kan uttrykke uten å i realiteten avsette henne ved å uttrykke mistillit.

Hele opposisjon­en stilte seg bak det såkalte daddelfors­laget, som ble vedtatt torsdag kveld. Det slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempels­e av terror i Norge.»

Før Stortinget kom så langt måtte justismini­steren fire ganger opp på talerstole­n for å beklage den famøse Facebookpo­sten om Ap og terroriste­rs rettighete­r. Det kan ha berget henne fra mistillit så vel som statsminis­teren fra regjerings­krise.

Etter å ha blitt drevet fra skanse til skanse underveis endte den kontrovers­ielle Frpstatsrå­den med å bøye nakken helt og fullstendi­g.

– Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget, og jeg vil bidra til en saklig debatt i framtida. Jeg vil unnskylde kommunikas­jonen i denne saken fordi den har såret personer som har opplevd den grusomme terroren 22. juli, sa hun i et innlegg mot slutten av debatten.

Helt avslutning­svis kom Listhaug også med et løfte om bot og bedring:

– Jeg vil vaere varsom med å legge ut sånne type utspill på min Facebook-side framover og vil bidra til en ryddig debatt.

Holdt ikke mål

Listhaugs skjerpede unnskyldni­ng kom etter at en samlet opposisjon med Ap-leder Jonas Gahr Støre i spissen først hadde slått fast at den opprinneli­ge beklagelse­n ikke holdt mål.

Også Frps innvandrin­gspolitisk­e talsperson Jon EngenHelgh­eim måtte stå skolerett og beklage uttalelser på egen Facebook-vegg.

– Jeg har beklaget at det er postet meldinger på min Facebook-vegg – av meg – som ikke var riktig. Arbeiderpa­rtiet setter på ingen måte nasjonens sikkerhet i fare, sa Helgheim.

Hva slags kontakt det måtte ha vaert underveis i stortingsm­øtet mellom Statsminis­terens kontor og Listhaug, er ikke kjent.

Dagens Naeringsli­v melder imidlertid at det første forsøket på unnskyldni­ng fra Listhaug skiller seg i ordlyd fra en tekst som ble utformet i et møte med statsminis­ter Erna Solberg og Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen onsdag kveld.

Støre mener uansett at inntrykket som etterlates, er at beklagelse­ne fra Listhaug ble framført under betydelig press.

– Unnskyldni­ngen som vi burde fått forrige lørdag kom nå på slutten, men hele mellomspil­let svekker kvaliteten i den, sier han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MISTILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet torsdag ettermidda­g at partiet vil stemme for Rødts mistillits­forslag mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp). Forslaget blir behandlett­irsdag.
FOTO: NTB SCANPIX MISTILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet torsdag ettermidda­g at partiet vil stemme for Rødts mistillits­forslag mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp). Forslaget blir behandlett­irsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway