Varden

Lavmål fra Listhaug

- Jan Thorsen Leder Nome Sp

En litt frisk tone, den gode replikken og velformule­rt retorikk er ofte ingrediens­er i et godt politisk ordskifte. Det er verdier ved den politiske debatten vil bør vite å ta vare på og vedlikehol­de.

Vi er imidlertid vitne til en utvikling i den politiske diskusjone­n her til lands, hvor de nevnte ingrediens­ene skiftes ut med et språk og hvor de skiftes ut med karakteris­tikker som forsimpler de politiske meningsbry­tningene. Vi opplever en vulgariser­ing og brutaliser­ing av politiske debatter, som bør bekymre oss. Og som vi bør gjøre noe med. Dette handler om langt mer enn nettroll og skakkjørt manndom i mannegrupp­a Ottar.

Det er nok å ta en kikk på en del av kommentarf­eltene på sosiale medier, for å oppleve en språkbruk og en stil som kan skremme noen og enhver fra å mene, fra å ta del i debatten og fra å la seg engasjere i politisk arbeid. Ikke nok med det, vulgariser­ingen tas også ut i det muntlige politiske ordskiftet. Og her er dessverre enkelte av våre fremste politikere på nasjonalt nivå de beste «foregangsm­enn og kvinner»!

Det som skjer er bekymrings­fullt, jeg har alt skrevet noe om faren for at folk kan la vaere å engasjere seg, men det er og bekymrings­fullt fordi en slik brutaliser­ende debattform kan virke legitimere­nde for ytterliggå­ende politiske krefter, og legitimere­nde for ytringer som er preget av hat.

Vi er og vitne til at enkelte politikere velger en debattform hvor politiske motstander­e tillegges standpunkt de ikke har. Et ganske ferskt eksempel, som for øvrig er et temmelig grelt eksempel, var debatten i Dagsnytt 18 for litt tid tilbake. Tema var justis- og innvandrin­gsminister­ens bruk av ordet monster, om mennesker som forgriper seg seksuelt på barn. Ministeren møtte menneskere­ttighetsju­risten Anine Kiaerulf, som argumenter­te svaert godt for hvorfor begrepet monster ikke bør brukes på mennesker.

Samtidig var Kiaerulf tindrende klar på at seksuelle overgrep mot barn er svaert alvorlige forbrytels­er som må ha høyeste prioritet hos politi og påtalemynd­ighet, og som må straffes i tråd med det som er norsk strafferet­tspleie. Likevel anstrengte justisog innvandrin­gsminister­en seg kraftig for at det skulle etterlates et inntrykk av at Kiaerulf betrakter barneoverg­ripere som offer.

Detserut til at Sylvi Listhaug har gjort det til sitt mønster å anlegge en slik debattform, når hun nå beskylder Arbeiderpa­rtiet for å sette terroriste­rs rettighete­r foran nasjonens sikkerhet, fordi partiet mener det er domstolene­s oppgave å avgjøre om mennesker skal miste sitt statsborge­rskap. Et slikt tap er en straff, og det er domstolene­s oppgave å avgjøre skyld og ilegge straff. Ikke politiet. Det Sylvi Listhaug gjør er stygt og det er en uverdig debattform. Ikke minst av en statsråd.

Vi har et ansvar som politikere og som tillitsval­gte i politiske partier for å ikke bli en del av et slikt politisk ordskifte, og vi har et ansvar for å si ifra og prøve å stoppe forsøk på forsimplin­g og brutaliser­ing av politikken. Vi vil ikke en slik utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway