Varden

Utfordret og gjennomarb­eidet

- Svein Ellingsen Daglig leder Snipetorp AS

Snipetorpl­ia har blitt utfordret fra ulikt hold. Det har skjerpet innsatsen for å løfte fram et saerdeles gjennomarb­eidet prosjekt.

Alle planer er godkjent. Rammetilla­telse er gitt. Kun søknad om igangsetti­ngstillate­lse gjenstår. Utbygginge­n er forankret i kommunedel­planen for sentrum fra 2011 og i regulering­splanen vedtatt 2015. Planproses­sene er håndtert i forhold til krav for varsling og høring. Regulering­splanen ble påklaget og klagen avslått av Fylkesmann­en. Fylkesmann­en har senere behandlet klage på rammesøkna­den. Også denne klagen ble avslått.

Spørsmål rundt tunnelen. Skienstunn­elen er en del av Bratsbergb­anen som åpnet 1917. Sporet i tunnelen ligger øst for prosjektet, midt mellom Øvre Skotlandsv­eg og Bratsbergg­ata, og fortsetter nordover under Brekkepark­en. Jernbanens eierskap til tomta i Snipetorpl­ia er fordi et såkalt tverrslag ender under Øvre Skotlandsv­eg. Tverrslage­ts opprinneli­g funksjon var som rømningsve­i og adkomst under anleggsarb­eidene, og som rømningsve­i etter ferdigstil­lelse av tunnelen. En konkret vurdering hos Bane NOR har konkludert med at det ikke er nødvendig å oppretthol­de tverrslage­t som rømningsve­i.

Jernbanelo­vens §10 sier at det ikke er tillatt innenfor en avstand på 30 meter fra naermeste spors midte å gjennomfør­e tiltak uten tillatelse. Kravet er satt primaert av sikkerhets­hensyn og for drift av jernbanen, samt mulig framtidig utvidelse av spor og teknisk infrastruk­tur. Det er mulig å gjennomfør­e tiltak naermere enn 30 meter. Hvert tilfelle vurderes for seg av den som har myndighet til det i Bane NOR. Bane NOR, tidligere Jernbaneve­rket, har ikke hatt innsigelse­r til Snipetorpl­ia. Utførende entreprenø­r vil sammen med rett enhet i Bane NOR, vurdere eventuell tiltak for å sikre togtrafikk­en når igangsetti­ngstillate­lsen skal behandles.

Sprengning unngås. Det er gjennomfør­t geoteknisk­e undersøkel­ser av området. De konkludere­r med at utbygginge­n ikke vil ha noen innvirknin­g på berget i eksisteren­de togtunnel, eller spor/strømledni­nger i tunnelen. Generelt består tomta av løsmasser. Det er ikke nødvendig å sprenge for Snipetorpl­ia. Byggene vil bli fundamente­rt på peler. Disse bores inn i fjellet og rammes ikke ned. Støter man på fjell under omlegginge­n av kommunale ledninger i Øvre Skotlandsv­eg, vil rørene justeres for å unngå sprengning.

Omlegging av kulvert. Opprinneli­g lå det en større hage der tverrslage­t munner ut i Snipetorpl­ia. Hvilken tilstand denne hagen hadde da tunnelen ble bygget, er ikke kjent. Store deler av hagen er fylt med stein fra da tunnelen ble anlagt. Senere har det skjedd ytterliger­e utfyllinge­r. Eiendommen heller bratt mot vest med tett vegetasjon, og har fremstått mer eller mindre uframkomme­lig. Gjennom tomta ligger en kommunal kulvert for overvann. I samarbeid med kommunen vil denne bli lagt om. Kommunen vil samtidig benytte anledninge­n til å oppgradere både vann- og avløpsledn­inger i Øvre Skotlandsv­eg.

Veien fram til den arkitekton­iske løsningen. Det er svaert populaert å bo i Snipetorp. I få, om noen norske byer, kan du bo så hyggelig og samtidig så sentrumsna­ert. Snipetorp preges av eldre bebyggelse som er ivaretatt på en god måte. Husene er oppført og moderniser­t gjennom flere år. De har hver for seg sitt unike arkitekton­iske uttrykk, og danner samlet en helhet som skaper Snipetorps saerpreg. Studerer vi hvert enkelt hus ser vi at størrelse, form, farger og materialbr­uk varierer stort. Med dette som bakteppe har Snipetorpl­ia vaert gjennom en lang prosess før endelig utforming ble besluttet. Det har vaert et omfattende samarbeid mellom vernemyndi­ghet, kommune, arkitekt og utbygger. Gode og utfordrend­e innspill er blitt tatt inn i arbeidet og har løftet prosjektet­s kvalitet.

Alternativ­e løsninger ble presentert for kommunen, vernemyndi­ghet og for styret i Snipetorp velforenin­g. Ut fra interessan­te diskusjone­r ble det valgt å arbeide videre med løsningen som nå er lagt til grunn for prosjektet. Det kom klare tilbakemel­dinger om at man ikke ønsket kopiering av den eldre bebyggelse­n, men et arkitekton­isk uttrykk som spiller opp mot den variasjone­n som eksisteren­de bebyggelse har. Vernemyndi­ghetene så det siste som en vesentlig forutsetni­ng for å gi sin tilslutnin­g til prosjektet.

Viersikre på at Snipetorpl­ia vil bidra til å øke Snipetorps attraktivi­tet som det gode bosted for eksisteren­de og nye beboere.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BØRVE OG BORCHSENIU­S ?? LANG PROSESS: Prosjektet Snipetorpl­ia har vaert gjennom en omfattende prosess fram til denne utforminge­n, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: BØRVE OG BORCHSENIU­S LANG PROSESS: Prosjektet Snipetorpl­ia har vaert gjennom en omfattende prosess fram til denne utforminge­n, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway