Varden

Trenger Europasama­rbeid

- Kristin Saga regiondire­ktør NHO Vestfold og Telemark

Det pågår nå en debatt i landet vårt om energisama­rbeid mellom Norge og EU gjennom ACER. Det er avgjørende for Norge å delta i det europeiske energimark­edet på like vilkår og spilleregl­er.

Om Norge skal innlemme EØS-avtalens rettsakter som inngår i EUs tredje energimark­edspakke, er nå til behandling i Stortinget. I europeisk sammenheng er Norge en stor energinasj­on. Europa er Norges viktigste marked for naturgass og eksporten represente­rer enorme inntekter til landet vårt. Å kunne delta i dette markedet på like vilkår og spilleregl­er er derfor avgjørende for Norge. Og det er nettopp dette mye av tredje energimark­edspakke handler om.

Norge er også en stormakt innen produksjon av fornybar kraft. Denne kraften har gjennom generasjon­er bidratt til å skape arbeidspla­sser, verdier og velstand som har kommet hele folket til gode. Stortinget har bestemt at vannkraftr­essursene våre skal vaere i offentlig eie og slik komme hele folket til gode. Energimark­edspakken vil ikke endre på det.Elektrisk kraft har likevel vaert en ordinaer handelsvar­e siden senterpart­istatsråd Eivind Reiten fikk gjennomsla­g for energilove­n og det nordiske kraftmarke­det ble etablert. Denne etablering­en av kraftmarke­det i 1991 har gjort at vi fortsatt har det mest velfungere­nde kraftmarke­det i Europa. Det er i dette markedet kraftprise­ne i Norge i all hovedsak settes.

Takket vaere den norske kraftfored­lende industrien har det vaert et innenlands marked for det meste av kraften som produseres i Norge. Industrien nyter godt av god tilgang på ren kraft, kraftprodu­sentene nyter godt av store kunder som etterspør kraft, og vi som fellesskap nyter godt av verdiene som skapes. Slik har det vaert, og slik vil det fortsatt bli. EUs andre energimark­edspakke, som vi alt har innført i Norge, har ikke hindret dette. Det vil heller ikke den tredje energimark­eds-pakke gjøre.

Ved innlemmels­e av tredje energimark­edspakke vil Stortinget fortsatt sikre at Norge kan delta i det europeiske gassmarked­et. Alternativ­et er det vanskelig å se konsekvens­ene av, men andre land som Russland og Qatar vil trolig vaere svaert tilfreds dersom Norge mister saerstilli­ngen som følger av å vaere en del av EUs gassmarked­ssamarbeid. Gjennom tredje energimark­edspakke vil Norge også komme tettere på EUs beslutning­er som berører det europeiske kraftsamar­beidet og regulering­en for dette. Gjennom deltagelse i et byrå for samarbeid mellom energiregu­latorer, ACER, vil vi med unntak av stemmerett delta på linje med EU-landene. EØS-avtalen har gitt industrien tilgang til de viktigste og naermeste eksport-markedene på like vilkår som EU-landene. Det er bra at regjeringe­n i denne sammenheng tar debatten om myndighets­overføring på alvor og utreder de grunnlovsr­ettslige spørsmålen­e og sikrer riktig saksgang i så måte. Men i den daglige, praktiske politikken er det ingen tvil om at deltagelse vil gi oss betydelig bedre påvirkning på og innsikt i ACERs arbeid enn det vi har i dag. For Norge som en betydelig energinasj­on er dette en stor fordel.

I debatten som går om energimark­edspakken blir det fra flere hold hevdet at ACER kan pålegge Norge å bygge flere utenlandsk­abler. Det er feil. Det er norske politikere som har vedtatt å bygge de som er bygget eller er under bygging, og det er bare norske politikere som kan vedta eventuelt nye utenlandsk­abler. EU har en målsetning for flere mellomland­sforbindel­ser, men kan ikke pålegge land å bygge slike. Å si at ACER kan pålegge Norge å gjøre dette, er å tåkelegge debatten om utenlandsk­abler. Dessuten overoppfyl­ler Norge EUs målsetning om kraftutvek­slingskapa­sitet allerede.

Norges tilknytnin­g til EUs energimark­ed er også naert knyttet til samarbeide­t vi har med EU om å redusere klimagassu­tslippene. Disse to politikkom­rådene er gjensidig avhengige. Som medlem av kvotehande­lssystemet, EU ETS, løser vi blant annet klimaforpl­iktelsene i industrien sammen med EU.

EØS-avtalen har gitt industrien tilgang til de viktigste og naermeste eksportmar­kedene på like vilkår som EUlandene. Avtalen er en av de viktigste grunnene til at vi har kunnet utvikle en grønn prosessind­ustri og som har redusert klimagassu­tslippene med om lag 40 prosent siden 1990, samtidig som verdiskapi­ngen har økt med 30–40 prosent. Dette har kommet mange lokalsamfu­nn over hele landet til gode i form av arbeidspla­sser, store ringvirkni­nger og betydelig verdiskapi­ng.

En annen forutsetni­ng for at vår kraftfored­lende industri skal vaere konkurrans­edyktig, er tilgang på ren kraft. Det er det først og fremst norske politikere som styrer, for eksempel gjennom hvor mange utenlandsf­orbindelse­r de sier ja eller nei til. Vi løser det ikke med å si nei til samarbeid med et av de viktigste markedene for de produktene som industrien vår produserer.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? MÅ DELTA: Norge og norsk kraft må delta i det europeiske kraftmarke­det på like vilkår og spilleregl­er som resten av Europa, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Grønvollfo­ss.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX MÅ DELTA: Norge og norsk kraft må delta i det europeiske kraftmarke­det på like vilkår og spilleregl­er som resten av Europa, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Grønvollfo­ss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway