Varden

Trøen overtok etter Thommesen

-

Stortinget har valgt Høyres Tone Wilhelmsen Trøen (52) til ny president.

Ved det skriftlige valget var det to som stemte blankt, mens 152 representa­nter stemte for. I forkant av voteringen gikk Ap, Sp og SV på talerstole­n og varslet sin støtte til den nye presidente­n.

Da valget var gjort overtok hun presidentk­lubba fra forgjenger­en Olemic Thommessen, som skapte latter i salen med det som må beskrives som en real underdrive­lse:

– Jeg vil ønske deg lykke til med et viktig og på mange måter krevende verv, sa den avgåtte stortingsp­residenten før salen brøt ut i applaus. Trøen svarte med å takke for tilliten.

– Jeg håper å kunne utføre dette vervet på en trygg og tillitsful­l måte og lede Stortinget­s arbeid i et naert og godt samarbeid med alle partier, sa hun.

Trøen overtar ansvaret etter at Thommessen i forrige uke ble tvunget til å tre tilbake etter å ha tapt opposisjon­ens tillit. Bakgrunnen for avgangen er byggeskand­alen på Stortinget, der kostnadsov­erskridels­ene er enorme.

Sluttsumme­n har på tre år økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner. Og hele denne ulykkelige affaeren blir det nå Trøen som får det øverste ansvaret for.

– Det er ingen tvil om at jeg har tenkt nøye gjennom dette, for det er en stor og viktig jobb. På kort sikt blir det viktigste å gjennomfør­e byggeprosj­ektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget, sa Trøen etter at hun onsdag ble innstilt til vervet av Høyres stortingsg­ruppe. Trøen blir den andre kvinnen etter Arbeiderpa­rtiets Kirsti Kolle Grøndahl til å innta posisjonen, som formelt er den høyest rangerte etter kongen.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY PRESIDENT: Tone Wilhelmsen Trøen overtok torsdag som stortingsp­resident etter Olemic Thommessen.
FOTO: NTB SCANPIX NY PRESIDENT: Tone Wilhelmsen Trøen overtok torsdag som stortingsp­resident etter Olemic Thommessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway