Varden

Dansken fansen aldri glemmer

Han har skrevet seg inn i Odd-historien med mange, flotte scoringer. Likevel er det 2-1 målet mot Viking i cupfinalen i år 2000 de aller fleste husker han for.

- AALBORG Eirik.haugen@varden.no

– Jeg fikk en strekk i låret noen uker før cupfinalen og det var tvilsomt om jeg kunne spille i det hele tatt. Jeg satt på benken da finalen startet og fikk noen minutter i ekstraomga­ngene, kanskje trener Arne Sandstø husket at jeg alltid scoret mot Viking, smiler tidligere Oddspiller Christian Flindt-Bjerg.

Det er mange år siden han forlot Skien. Nå møter Varden den gamle storskytte­ren i hjembyen hans, Aalborg i Danmark.

Kjent for de fine scoringene

Flindt-Bjerg kom til Odd fra Viking og ble raskt en yndling hos fansen. Scoringene han satt inn var ofte av det spektakula­ere slaget og kom ofte på skudd fra utsiden av 16-meteren eller på frispark. Sånn sett var avgjørelse­n mot Viking i cupfinalen ikke en typisk Flindt-Bjerg scoring.

– Jeg var jo ikke i naerheten av å vaere 100 prosent frisk i den kampen, så jeg må faktisk innrømme at jeg fikk fryktelig vondt i beinet fordi jeg måtte strekke meg for å få tak i ballen etter headingen fra Tor Gunnar Johnsen. Det var faktisk vondt å skyte den ballen i mål fordi beinet mitt kom ut i en posisjon som gjorde at jeg kjente strekken godt, så ballen ble jo ikke akkurat satt inn med kraft. Men det var akkurat nok, jeg traff ballen helt ute på taerne og det var jo bare flaks at det var akkurat meg som var sist på den ballen, sier Flindt-Bjerg.

Han innrømmer at han ikke helt forsto hvor stort det var å vinne en cupfinale og i tillegg sette inn den avgjørende scoringen.

– Jeg var selvfølgel­ig med på festen og fikk til og med oppfylt en drøm om å sprute champagne utover en folkemengd­e slik jeg gjorde på rådhusplas­sen i Skien da vi kom hjem. Det var en fin kveld, men jeg skjønte ikke der og da betydninge­n av å vinne en norsk cupfinale. Det har jeg først skjønt i etterkant, sier dansken.

Skadet i ulykke

I dag bor den gamle Odd-helten i hjembyen Aalborg i Danmark, hvor han akkurat har fullført den høyeste trenerutda­nnelsen. Det betyr også at han er klar til å ta opp igjen trenerkarr­ieren som han blant annet la til side da sønnen hans på 19 år ble syk.

– Han fikk kreft for ett år siden og da valgte jeg å prioritere litt annerledes og ikke bare vaere egoist å tenke på trenerkarr­ieren min. Men jeg har ambisjon om å trene på et så høyt nivå som mulig og syntes jeg har mye å bidra medt, sier FlindtBjer­g som også gjerne tar en telefon fra Skien.

– Man skal selvfølgel­ig aldri avvise noe som helst, så de er velkomne til å ringe den dagen Fagermo ikke er trener i Odd lenger, smiler dansken, som sier det var helt naturlig for han å fortsette som trener da han la opp som spiller.

Han har allerde erfaring på ulike nivåer, men etter trenerutda­nnelsen åpner han også for å trene en klubb på høyeste nivå.

– Jeg er jo en fotballidi­ot og lever for fotballen. Det å spille var den beste jobben i verden for meg. Når du ikke kan spille lenger er det nest beste å stå på sidelinja å vaere trener, sier han.

I 2009 ble han utsatt for en alvorlig motorsykke­lulykke som gjør at han har problemer med å løpe.

– Jeg er 20 prosent invalid etter ulykken med masse skruer i foten og kan ikke springe lenger, så dermed kan jeg ikke spille selv. Men en trenerkarr­iere vil jeg gjerne ha og det er det jeg sikter meg inn på, sier Flindt-Bjerg.

Trente lenge med Oliver Kahn

Det var ofte forventnin­ger når Christian Flindt-Bjerg stilte seg opp for å ta frispark. Ikke bare var skuddene harde, men de var også presise. Det første til en rekke scoringer som blir husket i Skien.

Det var heller ikke så rart at Flindt-Bjerg ble en mester i skudd, han trente nemlig sammen med en av de virkelig store fotballpro­filene i tiden han spilte i tyske Karlsruher.

Etter en treningsøk­t prikket noen den unge dansken på skulderen. Der sto keeperkjem­pen Oliver Kahn og sa «du skal ikke inn i garderoben, du skal bli her ute å trene med meg». Han hadde sett skuddfoten til Christian og ville at han skulle bli igjen på treningsfe­ltet og skyte skudd på han. Det var noe de to gjorde etter hver trening så lenge Kahn var i klubben.

– Han var keeperen på laget og den absolutte lederen. Vi trente sammen i et og et halvt år hver gang den vanlige treningen var slutt, vi kunne stå opp til to timer. Kahn forlangte at jeg skulle skyte presist og hardt, men jeg fikk aldri lov til å lobbe ballen, hvis jeg gjorde det klikket han fullstendi­g. Skuddene skulle vaere så harde som mulig og på den måten fikk jeg også gode ferdighete­r som jeg tok med til Odd senere i karrieren,

sier Flindt-Bjerg.

I Odd fikk publikum og lagkamerat­er gleden av skuddene til dansken.

– Jeg husker saerlig en kamp mot Lillestrøm der vi vant 3-2. Jeg scoret alle tre målene og to av dem var på direkte frispark.

Trist avslutning i Odd

Christian Flindt-Bjerg har nesten bare gode minner fra Odd og er veldig glad for de sju årene han spilte i klubben. Likevel legger han ikke skjul på at slutten på karrieren i Skien ble svaert tøff. En dansk toppklubb kom i 2005 med et tilbud, Christian og familien ville gjerne tilbake til Danmark, men Odd ville holde på spilleren.

– Jeg har faktisk aldri fortalt dette før, men jeg syntes ikke jeg ble godt behandlet i Odd den siste tiden. I hele perioden jeg var i Odd hadde klubben og jeg gitt hverandre hånden på at jeg kunne dra hvis jeg fikk den muligheten til å spille i Danmark igjen. Den avtalen holdt ikke klubben. Jeg hadde gitt alt for klubben i mange år og da forventet jeg også at klubben skulle stå ved de løftene som ble gitt. Det er noen folk jeg ikke kommer til å ta i hånda hvis jeg treffer dem igjen, sier FlindtBjer­g.

Han understrek­er likevel at tiden i Odd var fanatstisk og at han er svaert glad for tiden han hadde i Skien.

– Historien viser jo at det å gå fra Viking til Odd var et lurt trekk. Vi kom foran Viking på tabellen det første året og slo også laget i cupfinalen, sier Christian Flindt-Bjerg.

▶ Eirik Haugen

 ?? FOTO: EIRIK HAUGEN ?? HJEMME: Christian Flindt-Bjerg bor nå i hjembyen Aalborg i Danmark og er akkurat ferdig med trenerutda­nnelsen.
FOTO: EIRIK HAUGEN HJEMME: Christian Flindt-Bjerg bor nå i hjembyen Aalborg i Danmark og er akkurat ferdig med trenerutda­nnelsen.
 ??  ?? FEIRER: Christian Flindt Bjerg (til høyre) sammen med Bent Inge Johnsen etter en scoring mot Rosenborg.
FEIRER: Christian Flindt Bjerg (til høyre) sammen med Bent Inge Johnsen etter en scoring mot Rosenborg.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ??
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway