Varden

Disse vil tegne nytt bibliotek

- Jon-Inge Hansen SindreOmen­ås

Atten firma vil tegne de første utkastene til nytt Ibsenbibli­otek i Skien.

Skien kommune åpnet torsdag konvolutte­ne til firmaene som har meldt seg på den første del av arkitektko­nkurransen om biblioteke­t.

– Det ser bra ut, sier prosjektle­der Gunn Marit Christenso­n i Skien kommune.

Kjent i Skien

Ett av firmaene er velkjent i Skien fra før. Ghilardi + Hellsten Arkitekter har tegnet for R8, visjonaere skisser for mulig byutviklin­g i Skien. Blant annet foreslo de å stenge Møllebrua for å åpne opp mot sjøen.

Lista består av 13 velrenomme­rte arkitektfi­rmaer i Norge og Danmark, og fem såkalte «wild card», unge uetablerte arkitekter som vil komme med et bidrag.

Om fire uker skal kommunen plukke ut tre av dem, to etablerte og et wild card.

Selskapene

Etablerte arkitekter:

▶ Tegn3

▶ Juul Frost arkitekter

▶ Vandkunste­n

▶ LPO arkitekter

▶ Grape Architects

▶ Arkitema Urban Oslo

▶ Urban Power

▶ Ghilardi + Hellsten Arkitekter

▶ Mestres Wåge + Kolab Arkitekter

▶ Jaja + Everyday + JAC Studio

▶ Hille Melbye Arkitekter Rodeo Arkitekter

Wild card:

▶ THA Arkitekter

▶ Helling Arkitekter

▶ Holt O’Brien

▶ Fjord Arkitekter ▶ Sanden + Hodnekvan Arkitekter

Flere kjente arkitekter

Arkitekten­e som er med i den første runden står bak flere kjente bygg og sentrumsom­råder. Fire av selskapene er danske. De er trioen Jaja, Everyday og JAC Studio, Urban Power, Juul Frost arkitekter og Vandkunste­n.

Det Barcelona-baserte arkitektko­ntoret Mestres Wåge vant konkurrans­en om å tegne det etter hvert omstridte kulturkvar­talet og kunstmusee­t «Kornsiloen» i Kristiansa­nd. Den ble møtt med massiv motstand, der flere reagerte på at kommunen skulle bruke 100 millioner kroner på prosjektet. Målet fra ildsjelene er å gjøre betongsilo­en til et nasjonalt og internasjo­nalt landemerke på linje med Operaen i Oslo.

Arkitektfi­rmaet bak Oslo Spektrum, LPO arkitekter, er også med i konkurrans­en. De var også med i konkurrans­en om å tegne Regjerings­kvartalet, som del av Team G8+. De kom på 2. plass, men mente at Statsbygg ikke fulgte retningsli­njene for konkurrans­en, der Team URBIS vant.

Lager skisser

Disse 18 får nå fire uker på seg til å lever skisser for et bibliotek på de begge to aktuelle tomtene, kulturkvar­talet og meierikvar­talet, før kommunen plukker ut de som skal gå videre.

De får åtte uker på seg til å levere ferdige skisser.

– Lokaliseri­ngen blir bestemt av politikern­e i høst, sier Christenso­n.

Etter det blir det utlyst ny konkurrans­e, der deltakerne skal tegne det endelige bygget på den valgte tomta.

 ?? ILLUSTRASJ­ON, 4 B ARKITEKTER ?? NYTT : Kulturkvar­talet, ett av de to stedene der det er aktuelt å bygge det nye Ibsenbibli­oteket.
ILLUSTRASJ­ON, 4 B ARKITEKTER NYTT : Kulturkvar­talet, ett av de to stedene der det er aktuelt å bygge det nye Ibsenbibli­oteket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway