Varden

Langesund klar for ny bydel

Spir arkitekter fra Tønsberg vant oppdraget om å tegne 120 boliger på Smietangen i Langesund.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

På den gamle verftstomt­a på Smietangen i Langesund kommer det 120 boliger, 30 prosent blir uten boplikt. I 2020 kan det første av fem byggetrinn stå ferdig.

Arkitektfi­rmaet konkurrert­e med Børve og Borchseniu­s fra Porsgrunn og Felix fra Oslo. Juryen besto av Petter Øygarden fra Bratsberg Gruppen og Anders Hoel fra PBBL.

Sjøprosjek­ter i Vestfold

– Vi er stolte og glade og setter pris på å bli møtt med så mye positivite­t, fortalte daglig leder Sven Krohn hos Spir arkitekter.

De jobber mye med transforma­sjon av sjønaere industrito­mter. Kaldnes Sjøfront, Husøy verft, Vallø sjøsenter og Jarlsø, alle i Vestfold, er områder de har på merittlist­en.

– Vi har ruslet rundt og kartlagt kvaliteten­e i Langesund, fortalte arkitekt Kristian Borrebaek. På Smietangen har de tegnet en hovedgate med «smett» man kan ta seg gjennom. Langsmale bygg ligger mot sundet og mot Kongshavn er byggene mer fragmenter­t og med faerre gløtt. Parkeringe­n legges på bakkeplan og byggene innenfor sjøfronten­e legges på et lokk over dette.

Ordfører Hallgeir Kjeldal I Bamble mener presentasj­onen av en ny bydel er en milepael for både Langsund og kommunen.

– Her har man møner og saltak og fått med seg noe av karakteris­tikken for Langsund. Ser og at høybygget er slik at vi ser litt av «Pluto», den gamle krana. Synes dette er veldig spennende og vi får komme tilbake til detaljene seinere. Dette tror jeg det blir lett å selge, sa ordføreren.

36 uten boplikt

30 prosent av leilighete­ne, det vil si 36, kan selges uten boplikt. Bak utbyggings­selskapet Smietangen utbygging står PBBL, Bratsberg Gruppen, Pancom Investment­s og Sørensen AS med en fjerdedel hver. 40 millioner kroner var prisen da de kjøpte den seksten dekar store tomta av Agility Group i 2016.

– Gjennomsni­ttsprisen vil bli omtrent som på andre sjønaere prosjekter vi har hatt i det siste, men variasjone­n blir nok større, sier Anders Hoel. Det vil si snittprise­r på noen og femti tusen per kvadratmet­er. Han ser for seg at det kan bli fem salgstrinn og ville i utgangspun­ktet håpet på salgsstart 1. juni, men tror det vil holde hardt. Innflyttin­g kan bli i 2020 og PBBL-ansienitet gjelder.

– Vi har registrert 115 interesser­te. Vi har endret litt på bestilling­en når det gjelder gjennomsni­ttsstørrel­se.og gått opp fra 75 kvadrat til 85, forteller han.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SPIR ARKITEKTER ?? NY BYDEL: Spir arkitekter vant konkurrans­en om Smietangen i Langesund. Den gamle verftstomt­a kan få 120 boliger hvis utbygginge­n blir som skissene viser. Kommunen skal anlegge en bystrand i tomtas sørndre del.
ILLUSTRASJ­ON: SPIR ARKITEKTER NY BYDEL: Spir arkitekter vant konkurrans­en om Smietangen i Langesund. Den gamle verftstomt­a kan få 120 boliger hvis utbygginge­n blir som skissene viser. Kommunen skal anlegge en bystrand i tomtas sørndre del.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? TOMTA: Sven Krohn, Torbjørn Våge og Kristian Borrebaek, alle fra Spir arkitekter sammen med eierrepres­entantene Frederic Kristoffer­sen fra Pancom Investment­s, Petter Øygarden fra Bratsberg Gruppen, Hans Sørensen fra Sørensen AS og Anders Hoel fra PBBL.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN TOMTA: Sven Krohn, Torbjørn Våge og Kristian Borrebaek, alle fra Spir arkitekter sammen med eierrepres­entantene Frederic Kristoffer­sen fra Pancom Investment­s, Petter Øygarden fra Bratsberg Gruppen, Hans Sørensen fra Sørensen AS og Anders Hoel fra PBBL.
 ?? ILL: SPIR ARKITEKTER ?? KONGSHAVN: Bygg i Kongshavn sett fra sørvest med den ti etasjers høyblokka med kranprofil i bakgrunnen.
ILL: SPIR ARKITEKTER KONGSHAVN: Bygg i Kongshavn sett fra sørvest med den ti etasjers høyblokka med kranprofil i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway