Varden

Loco blikk på Ibsen

Kenneth Apelands plakater er en snakkis, men selv holder han en lav profil. Nå har han gitt Ibsen sitt eget «Loco Mosquito»-uttrykk.

- Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

Mens han hittil har holdt seg til å tegne og designe plakater for rockekonse­rter, band og festivaler er siste nytt seks spreke Ibsen-plakater som skal stilles ut på Henrik Ibsen Museum på Venstøp denne sesongen.

– Jeg prøvde å advare dem om at det kanskje ikke var en så god idé, men det var greit sa de. Det var dette de var ute etter, sier Apeland, også kjent som Loco Mosquito.

Torsdag denne uken leverte han resultatet av henvendels­en han fikk fra Telemark Museum i fjor. En Ibsen-karikatur og hans framstilli­ng av fem Ibsenstykk­er.

– Jeg må innrømme at jeg var nervøs da jeg sendte de første originalen­e til dem. Jeg var redd de skulle si nei, sier Apeland, og påpeker fornøyd at frykten var grunnløs – han fikk frie tøyler.

Matrosens skjulte side

Mange i Grenland, og også i musikkbran­sjen i Norge for øvrig, har bitt seg merke i navnet Loco Mosquito. Hotellet i Skien sentrum har en rekke av hans plakater stilt ut, han er fast plakatmake­r for Rockeklubb­en i Porsgrunn og har laget plakater for festivaler som Skien Live og Bukta helt oppi Tromsø.

Selv holder Apeland en lav profil, noe som førte til et overrasken­de første møte mellom oppdragsgi­ver og oppdragsta­ker for Ibsen-prosjektet.

Apeland er nemlig matros i Kragerø Fjordbåtse­lskap til vanlig, og Ibsenforsk­er Jørgen Haave har adresse på Jomfruland. De to treffes derfor stadig på ferja.

– Jeg ante ikke at han hadde en skjult side, sier Haave.

– Nei, det er ikke alle jeg jobber med som vet det heller, kvitterer Apeland.

Nå driver han Loco Mosquito Media sammen med Martin Hvassing. Mens Apeland designer, tar Hvassing seg av business-delen, og sammen lager de cover, T-skjorter og plakater med silketrykk-metoden i begrenset opplag. – Det er en ganske primitiv og tidkrevend­e metode, men det er noe med håndarbeid­et som tiltaler meg, sier Apeland. Han har alltid likt rock og har samlet på plakater siden han var 15 år, men det var først i 20-årene han begynte å tegne dem selv.

– Jeg jobba på sjøen, og måtte ha noe å finne på de periodene jeg hadde fri, forteller han.

Spente

Silje Honningdal og Jørgen Haave ved Telemark Museumfort­eller at de gjerne ville ha en Ibsen-utstilling også i museets kafé-del også, og var ikke i tvil om hvem de skulle gi oppdraget.

– Vi er veldig fornøyde, men er litt redde for at vi har bestilt for få, sier Honningdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? LOCO BLIKK PÅ IBSEN: Kenneth Apeland er mannen bak Loco Mosquito. Vanligvis lager han rockeplaka­ter, men nå har han satt sin signatur på Henrik Ibsen og fem av hans verk. – Det var en litt annerledes research-fase. I stedet for å lytte, leste jeg. Jeg...
FOTO: VENDY BERG HEGLE LOCO BLIKK PÅ IBSEN: Kenneth Apeland er mannen bak Loco Mosquito. Vanligvis lager han rockeplaka­ter, men nå har han satt sin signatur på Henrik Ibsen og fem av hans verk. – Det var en litt annerledes research-fase. I stedet for å lytte, leste jeg. Jeg...
 ?? FOTO: LOCO MOSQUITO ?? FESTIVAL OG KONSERT: Apelands plakater for Buktafesti­valen i Tromsø og Kvelertak-konserten på RiP.
FOTO: LOCO MOSQUITO FESTIVAL OG KONSERT: Apelands plakater for Buktafesti­valen i Tromsø og Kvelertak-konserten på RiP.
 ??  ?? SKJULT SIDE: Jørgen Haave ante ikke at matrosen han stadig møter på ferja i Kragerø var mannen bak Loco Mosquito.
SKJULT SIDE: Jørgen Haave ante ikke at matrosen han stadig møter på ferja i Kragerø var mannen bak Loco Mosquito.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway