Varden

Har tatt det for langt

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) har, på mange måter, tatt politisk kommunikas­jon og retorikk til et nytt nivå. På godt og vondt. Hun har en evne til å sette seg selv og sine saker på dagsorden på en måte som få andre gjør etter henne. Denne gangen tok hun det for langt, uansett hvordan man vrir og vender på det. Det ble for drøyt. Verken mer eller mindre.

▶ Mange av Listhaugs kontrovers­ielle utspill har ført til voldsom debatt, men også at hennes posisjon er blitt styrket. Det er slett ikke gitt at det siste blir tilfelle i den siste saken. Problemet er imidlertid at dette er og blir underordne­t, for konsekvens­en av saken, uavhengig av hva man mener om Listhaug, hennes siste utspill eller om hun blir sittende, er at statsminis­ter Erna Solberg (H) og regjeringe­n for øvrig sitter igjen med svarteper.

▶ Listhaug-saken har vaert en mare for regjeringe­n i en hel uke. Noe som selvsagt og åpenbart fører til at det er vrient å drive med politikk. Det sier mye om hvor galt det kan gå når regjerings­sjefen må beklage på vegne av regjeringe­n før den aktuelle statsråden selv sier unnskyld. Noe hun trengte flere forsøk på før det så ut til å vaere troverdig. At en statsråd lager så mye plunder og heft og stiller sin egen statsminis­ter i en slik posisjon, er alt annet enn optimalt.

▶ Det er ikke noe galt i at en statsråd fører en tøff politisk linje eller utviser tydelighet i retorikk og budskap, men det er mulig å ta det for langt. Og dermed dumme seg ut fordi man skaper utålelige arbeidsfor­hold for landets øverste, politiske ledelse. Mye tyder på at dette har skjedd i denne saken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway