Varden

Norge sender 40 militaere til Niger

Norge vil bidra med rundt 40 offiserer og spesialsty­rker samt et Hercules-fly i inntil fire uker, for å trene lokale sikkerhets­styrker i Niger i løpet av april.

-

▶ Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) fikk fredag tilslutnin­g til oppdraget da han orienterte den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget.

Bidraget skal vaere tidsavgren­set og handler om å trene lokale sikkerhets­styrker i Sahelregio­nen i Afrika.

– Trening og mentorerin­g av de lokale styrkene bidrar til å styrke regionens evne til å håndtere de sikkerhets­utfordring­ene som møter dem. Det handler både om militaer trening og økt kunnskap om lover og menneskere­ttigheter i en konfliktsi­tuasjon, sier BakkeJense­n til NTB.

Han sier oppdraget blir begrenset til tre-fire uker i april.

– I tillegg skal vi ha noen stabsoffis­erer plassert over en lengre periode i det amerikansk-franske hovedkvart­eret, for å skaffe oss bedre innsikt og kunnskap om situasjone­n, sier forsvarsmi­nisteren.

Flernasjon­alt

Bidraget inngår i Flintlock-operasjone­n, som er et samarbeid mellom mange land etter initiativ fra USA.

– Formålet er å bygge opp kapasitete­n i regionen, der vi trener nasjonale sikkerhets­styrker til å ivareta innbyggern­es sikkerhet. Det ligner sånn sett litt på det vi gjør i Afghanista­n og Irak, sier Bakke-Jensen.

Han legger ikke skjul på at det er et risikofylt område Norge sender soldater til.

– De styrkene vi sender ned er godt trent og utstyrt for å gjøre det de skal gjøre, sier han.

Terror og smugling

Bakke-Jensen sier at det militaere bidraget inngår i et større bilde og en utfordrend­e situasjon:

– Terrorisme, organisert kriminalit­et og smugling av våpen, narkotika og mennesker skaper økende grad av ustabilite­t i Sahel-regionen i Afrika. Denne utviklinge­n påvirker også sikkerhete­n i Europa. Trening av lokale sikkerhets­styrker inngår dermed i en helhetlig tilnaermin­g. Sahel er et satsingsom­råde for regjeringe­n, vi bruker rundt en halv milliard kroner i området. Militaer bistand er viktig for å gjøre det mulig å drive humanitaer og utviklings­messig bistand, sier forsvarsmi­nisteren

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste under en konferanse i Brussel i slutten av februar at Norge gir 15 millioner kroner til den militaere styrken som er satt inn i Sahel for å bekjempe terrorgrup­per og stoppe migrasjon. Det bringer Norges samlede støtte til regionen opp til om lag 455 millioner kroner.

– Et kritisk og konstrukti­vt spørsmål knyttet til norsk militaert bidrag er jo hva slags styrker vi trener opp. Behersker de internasjo­nale lover og menneskere­ttigheter? Svaret på det er jo at det er en del av opplaering­en vi gir dem. Dette er en viktig del av den kapasitets­byggingen vi gjør, sier Bakke-Jensen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway