Varden

Utfordrere­n Putin slipper å møte

På den russiske valgseddel­en glimrer ett navn med sitt fravaer. Aleksej Navalnyj har drevet valgkamp landet rundt, men nektes å stille i president-valget.

- ▶

▶ Årsaken er en betinget dom han selv mener er politisk motivert, men analytiker­e er ikke i tvil om at Navalnyjs valgnekt skyldes måten han har utfordret president Vladimir Putin på.

– Vi beveger oss mot herr Putin som president på livstid, sier Navalnyj på videolink til tilhørerne i ett av EU-parlamente­ts komitérom i Brussel.

– Mange i Russland ville blitt veldig glade hvis EU hadde konstatert det enkle faktum at dette ikke er noe fritt og rettferdig valg, sier den 41 år gamle opposisjon­spolitiker­en og korrupsjon­saktiviste­n ifølge nyhetsbyrå­et TT.

Søndag går russerne til urnene, og alt annet enn en klar seier til Putin er utenkelig.

– Utfallet gitt

Navalnyj gjorde seg for alvor bemerket da han fikk 27 prosent av stemmene i borgermest­ervalget i Moskva i 2013.

Men heller ikke støtte fra Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen, som Russland anerkjenne­r, kunne redde Navalnyjs presidentk­andidatur.

– Resultatet var gitt på forhånd. Ingen trodde valgkommis­jonen ville registrere ham som kandidat, sier førsteaman­uensis Geir Flikke ved Universite­tet i Oslo til NTB. Da avgjørelse­n var klar, oppfordret Navalnyj til valgboikot­t.

Urokråke

Putin har forholdt seg iskaldt til Navalnyj, som han nekter å omtale ved navn, men beskriver som en ekstremist og oppvigler.

Men på en pressekonf­eranse ble presidente­n konfronter­t med utestengel­sen av Navalnyj da journalist og presidentk­andidat Ksenia Sobtsjak spurte rett ut om Putin frykter konkurrans­e.

I sitt svar sammenlign­et Putin Navalnyj med Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvil­i, som er blitt en hat-figur i Russland.

– Mannen du nevner, er en ny Saakasjvil­i, bare en russisk versjon. Ønsker du at slike Saakasjvil­i-er skal destabilis­ere situasjone­n i Russland? spurte Putin retorisk.

Klar strategi

Aleksej Navalnyj har i en årrekke gjort seg bemerket med sine videodokum­entarer med korrupsjon­sanklager mot toppfolk i Putin-regimet.

Det siste året har han reist Russland rundt for å bygge opp en grasrotbev­egelse i det som trolig har vaert den mest omfattende valgkampen landet har sett.

Navalnyjs strategi har vaert å holde et høyt fokus på korrupsjon i eliten, vaere synlig på større demonstras­joner og bruke internett og sosiale medier til å samle inn penger, ifølge Flikke.

– Det er et generasjon­sskifte i opposisjon­en. De nye utfordrern­e er ikke så opptatt av gamle allianser. De er mer pragmatisk­e og ikke så ideologisk­e, sier Russland-forskeren.

«Fargerevol­usjon»

Flikke viser til at de unge aktivisten­e er utholdende, rekruttere­r spesialist­er og trekker til seg økonomisk støtte fra vanlige russere.

– Navalnyj-kampanjen har logget seg på alt dette, sier han.

Samtidig er det flere grunner til at Navalnyj ikke har fått større oppslutnin­g. Putin er fortsatt svaert populaer i befolkning­en. Samtidig har regimets frykt for en «fargerevol­usjon» som i Ukraina, medført innstrammi­nger som har gjort opposisjon­ell virksomhet enda farligere.

– Det russiske samfunnet er ikke nevneverdi­g politisk mobilisert. Men det kan bli det, gitt en forverring i de økonomiske rammebetin­gelsene og utsiktene til arbeid, sier Flikke.

I tillegg er mange usikre på hva som er det politiske prosjektet til Navalnyj, som anklages for å stå naer nasjonalis­tiske grupper.

Vi beveger oss mot herr Putin som president på livstid.

Aleksej Navalnyj, russisk opposisjon­spolitiker og utestengt fra søndagens presidentv­alg

 ?? ARKIVFOTO: AP/NTB SCANPIX ?? NEKTES Å STILLE SOM PRESIDENTK­ANDIDAT: Korrupsjon­sjegeren Aleksej Navalnyj (midten) er blitt Russlands fremste opposisjon­spolitiker, men får ikke lov til å stille i søndagens presidentv­alg.
ARKIVFOTO: AP/NTB SCANPIX NEKTES Å STILLE SOM PRESIDENTK­ANDIDAT: Korrupsjon­sjegeren Aleksej Navalnyj (midten) er blitt Russlands fremste opposisjon­spolitiker, men får ikke lov til å stille i søndagens presidentv­alg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway