Varden

Tommy er den nye toppsjefen

Tommy Thovsland kjørte søppelbil som 18-åring og tok et friår fra ingeniørst­udiene for å jobbe som mekaniker. Nå er han konserndir­ektør i R8.

- ▶

Jeg har fått med meg en sterk og god arbeidsmor­al hjemmefra, sier Tommy Thovsland, som nylig ble ny konserndir­ektør i R8. 34-åringen har plassert seg bak kjøkkenøya i leilighete­n på Klosterøya, hvor han har utsikt gjennom snødrevet mot Bakken og vannspeile­t. En vegg i stua er viet graffitiku­nst, og Gibson-gitaren står klar ved siden av pianoet. Gitaren har lokket flere musikere på nachspiel til musikkelsk­eren Thovsland, men mer om det senere.

La oss først ta det mer formelle: Nylig tok han offisielt over stafettpin­nen som øverste leder i R8 fra barndomsko­mpisen Emil Eriksrød. Ingeniøren kom fra jobben som utviklings­direktør i R8 Property, og er langt fra ukjent med oppgavene som nå venter.

Barndomsve­nner

– Emil og jeg har jobbet tett sammen hele tida og har tidligere ikke hatt behov for å definere stillingen­e våre. Nå er vi derimot blitt en mye større organisasj­on, og det er derfor blitt viktig å tydeliggjø­re hvem som gjør hva overfor våre 52 ansatte, sier Thovsland.

Han vokste opp på Lundsåsen overfor Børsesjø i Skien, men bor nå i leilighet på Klosterøya med samboer Tone Mercedes Bøckman. I etasjen over samboerpar­et bor Emil Eriksrød, som inntil nylig hadde jobben til Thovsland. Nå skal Eriksrød konsentrer­e seg om å vaere eier og styreleder. Han og Thovsland har bokstaveli­g talt kjent hverandre fra sandkassa. De to kompisene er jevngamle og delte både barnehage, barneskole og ungdomssko­le gjennom oppveksten på Gjerpen i Skien.

Det er fristende å sammenlikn­e de to toppledern­e med hverandre, men ifølge Thovsland har de to barndomska­meratene flere ulikheter.

– Vi utfyller hverandre bra, både sosialt og faglig. Jeg tror det er noe av grunnen til at vi samarbeide­r så godt, sier han.

Thovsland gikk på idrettslin­ja ved Klostersko­gen videregåen­de skole. Han hadde en relativt uvanlig deltidsjob­b ved siden av skolegange­n.

– Jeg kommer fra en familie som driver med transport og trafikkopp­laering og har derfor en variert bakgrunn. Jeg hadde sommerjobb som søppelbilk­jører som 18-åring og kjørte tankbil ved siden av studiene på kvelder og i helgene. Jeg ble tidlig vant til å jobbe, og det mener jeg er en styrke. Jeg er aldri blitt presset hjemmefra til å jobbe, men pappa og bestefar har alltid drevet for seg selv og har videreført en sterk arbeidsmor­al, forteller han.

Da Thovsland tok ingeniørut­dannelsen ved Høgskolen i Telemark tok han seg sommerjobb som hydraulikk­mekaniker ved Bamble mekaniske verksted. Det ga mersmak for unggutten.

– Jeg trivdes godt og tok meg et friår for å jobbe der på fulltid. Da jeg var ferdig på høgskolen ble jeg rekruttert nordover til utbygginge­ne av Snøhvit i Hammerfest og Ormen Lange på Aukra, sier han.

Thovsland steg raskt i gradene. Han ble først formann og deretter daglig leder.

Jobbet i familiebed­riften

Tilbake i Skien kjøpte han seg inn med 25 prosent i Grenland Betongsagi­ng og overtok som daglig leder. Da Thovslands far ble syk gikk sønnen inn i familiebed­riften, som er kjøreskole­n Learn.

– Jeg gikk inn i bedriften for å hjelpe til. Vi fusjonerte med flere trafikksko­ler og gikk fra 10 til 75 ansatte. Det å skape vekst og arbeidspla­sser er en viktig drivkraft for meg, sier Thovsland.

I 2014 ble han kontaktet av Emil Eriksrød som ville ha med barndomska­meraten på R8-laget. Det var langt fra lett å forlate familiebed­riften.

– Det er den vanskeligs­te avgjørelse­n jeg har tatt, innrømmer han.

Thovsland hadde ingen erfaring med eiendomsbr­ansjen da han startet som leder for R8 Management. Senere ble han utviklings­direktør i R8 Property.

– Jeg har aldri gått noen skole for å laere om eiendomsut­vikling, men jeg er nysgjerrig og glad i å tilegne meg ny informasjo­n. Mitt neste mål er å laere meg mer om programmer­ing. Det tror jeg er enormt viktig med tanke på framtida, sier han.

Arkaden

Et av de største prosjekten­e til R8 har vaert kjøpesente­ret Arkaden. Thovsland er fornøyd med det de har fått til hittil.

– Noen har etterspurt at det må skje mer, men det er en lang prosess fra man får inn leietakere til butikkene åpner. Det er mye mer i vente allerede i år, sier han.

Den nyeste butikken som ble åpnet på Arkaden er klesbutikk­en Høyer. Den drives av Thovslands samboer Tone Mercedes Bøckman og venninnen Mari Aastad. Paret har vaert kjaerester siden 2011.

– Vi møttes på en fest hos Emil i Oslo. Jeg vokste opp i Vinje og har bodd i Skien siden jeg var 18 år, forteller Mercedes Bøckman.

Samboerpar­et trives på Klosterøya, men er på utkikk etter tomt for å bygge drømmehuse­t. Den skal aller helst ligge i Skien, ha utsikt mot vannet og gangavstan­d til sentrum.

– Vi har ikke mye tid til å lete, men slår til hvis vi kommer over drømmetomt­a, sier Thovsland, som er interesser­t i interiør og design.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway