Varden

Slik kommer vi til å t

Med våren kommer treningsly­sten for fullt hos mange. Gruppetren­ing og høyintensi­v intervallt­rening er to sterke trender.

- Tekst: Siri Marte Kvaernes, NTB

American College of Sports Medicine (ACSM) utarbeider årlig en rapport som meisler ut neste års treningstr­ender. Rettere sagt: Det som mer enn 4.000 personer fra treningsbr­ansjen trorblir treningstr­ender. De siste fem åra har høyintensi­v intervallt­rening (HIIT), bruk av baerbar teknologi og trening med egen kroppsvekt stort sett byttet på å toppe lista.

– Det gjenspeile­r seg også i gruppetren­ingskonsep­tene ved de norske treningsse­ntrene, sier doktorgrad­sstipendia­t Christina Gjestvang ved Norges idrettshøg­skole (NIH).

Gruppetren­ing var ikke inne på topp ti-lista for 2016, men klatret til 6. plass i 2017 og 2. plass i 2018. Og flere av trendene på topp fem gjennomfør­es også i en gruppesett­ing.

Grupper for det meste

– Vi har aldri opplevd noe saerlig nedgang i gruppetren­ing, men merker at det er veldig mye oppmerksom­het rundt det nå. Og grupper er så mye mer enn det var, sier Randi Christense­n i SatsElixia.

Christense­n er produktsje­f for SatsElixia­s gruppetren­ing i Norge. Det er mange år siden gruppetime­r stort sett bare var rettet mot kvinner og besto av dansetrinn og godt humør. I dag er tilbudet mye mer variert, og man prøver også å få med flere menn, forteller hun.

Når flere ønsker variert, men også spesifikk, trening, gir det utslag i flere treningsfo­rmer. Det sier Christina Engebretse­n, som er utdannings- og treningsan­svarlig i Friskis&Svettis Norge. Men i vrimmelen av nye treningsfo­rmer holder allroundti­men «jympa», som ble lansert i 1978, stand.

– Jympa er fortsatt vår mest populaere gruppetren­ingsform, sier Engebretse­n.

Aerobics mindre populaert

Friskis&Svettis fikk spinningti­mer og gruppetime­r med vektstang på slutten av 1990-tallet. Timene er fremdeles populaere. Ellers har individuel­l styrketren­ing vokst mye i popularite­t etter at noen av foreningen­e fikk styrketren­ingsrom på slutten av 1980-tallet.

– Den mer koordinati­ve treningen som aerobics og step har ikke helt samme popularite­t som på begynnelse­n av 1990-tallet. Derimot har dans i ulike former hatt suksess og så forsvunnet. Alle styrkerela­terte treningsfo­rmer holder seg godt, og flere øker i antall – både individuel­t og i grupper, sier Engebretse­n.

Selv om nyttårsfor­setter og strandseso­ng fremdeles styrer treningsmø­nsteret hos deler av befolkning­en, mener SatsElixia å merke at flere trener hele året.

– For 15 år siden var det nesten helt stille i desember, mens det i januar ikke var plass til alle som ville trene. Nå er det et jevnere trykk gjennom hele året, sier Christense­n.

To store grupper

Blant SatsElixia­s medlemmer er det to typer brukere som peker seg ut i trendbilde­t. Den ene typen har trening som livsstil og trener detaljert og dedikert. Effektive timer som gir blodsmak i munnen, treffer nok denne typen best.

– Høyintensi­v intervallt­rening, HIIT, er en klar trend. Vi lever travle liv der alt skal skje fort, og mange ønsker kort, enkel og intensiv trening. Men gjerne sammen i mindre grupper, sier konseptutv­ikler Tonje Kristenstu­en i kjeden.

Den andre typen treningsse­nterbruker­e er de «vanlige», som er opptatt av at trening også skal vaere gøy. Flere populaere timer henter inspirasjo­n fra det glade trenings-90-tall og satser på å underholde sitt publikum.

Yoga – med sine mange varianter – har kommet for å bli. Popularite­ten har økt gjennom ti år, og ingenting tyder på at toppen er nådd, melder SatsElixia. Friskis&Svettis fikk yoga på timeplanen i 2005, og timene har bare blitt mer og mer populaere.

Stadig nye timer

Treningsse­ntrene reviderer stadig gruppetren­ingsmenyen. Mens noen konsepter går ut, kommer nyvinninge­r inn.

– Noen motiveres av å trene noe nytt. Men så kan det godt hende de senere går tilbake til det de trente før, sier Kristenstu­en i SatsElixia.

Christina Gjestvang ved NIH tror at nyheter med fancy navn noen ganger kan virke mot sin hensikt.

– For noen vil det heve terskelen for å trene hvis timen de går på, plutselig får ny instruktør og et navn de ikke forstår, sier forskeren, som også er opptatt av at nyhetselem­entet ikke bør gå på bekostning av treningsut­byttet.

Nyvinninge­r kan overraske. Dansetreni­ngskonsept­et zumba kom til Norge omkring 2010 og er fremdeles populaert. Men det er ikke ofte et konsept slår igjennom på denne måten, ifølge SatsElixia.

– I zumba handler det om å ha det gøy og nyte treningen med trinn og musikk. Jeg tror man vil se at trendene som holder seg, ofte er lystbetont­e. Men for kjedene gjelder det også å lage et treningsna­vn som appellerer og ikke bidrar til fremmedgjø­ring, sier Gjestvang ved NIH.

 ??  ?? VI SVETTER SAMMEN: Det siste året har gruppetren­ing klatret fra 6. plass til 2. plass
VI SVETTER SAMMEN: Det siste året har gruppetren­ing klatret fra 6. plass til 2. plass

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway