Varden

Mammas forbudte følelser

Mens venner og familie tok med den nyfødte gutten på trilletur, satt den nybakte moren hjemme og håpet at de ikke kom tilbake med ham.

- Tekst: Lena Beathe Arneberg

Det som skal vaere livets største lykke, leder mange kvinner inn i depresjon. Ingvild Kjaer Venice fra Porsgrunn forteller historien om da hun trengte et helseteam rundt seg for å klare å vaere mamma.

De var alene inne på et fremmed rom på sykehuset i Porsgrunn. Det var innredet med en bokhylle, en gymmatte på gulvet, barneleker og et barnebord med stoler til. Ungdomssko­lelaereren Ingvild Kjaer Venice var nervøs, følte at situasjone­n var kunstig. Hun hadde den 10 uker gamle sønnen William foran seg.

Hun la ham på gulvmatta, søkte blikket hans, snakket til ham med lys stemme. Alle hadde sagt at mor kjenner barnets signaler best. Hvorfor var det ikke sånn for henne?

På veggen bak dem var et stort speil. På andre siden av speilet sto en psykolog i 20–30 minutter og observerte alt gjennom det som fra hennes side var et vindu. Hennes jobb var å finne ut av hvorfor det gikk så galt etter at Ingvild fødte William.

«Jeg kommer til å ødelegge ungen min»

På sykehuset jobbet jordmødre og barnepleie­re hardt for å få i gang ammingen. Men Ingvild fikk det ikke til, og kjente på et press hun var ukomfortab­el i.

– Når jeg ser tilbake på det nå, startet det allerede første kvelden etter at vi kom hjem fra barsel. Det jeg trodde var barseltåre­r som skulle gå over neste dag, ble vaerende konstant, sier Ingvild Kjaer Venice nå, fem år etter at hun fødte sin førstefødt­e.

Hun plukket opp mobilen. Scrollet seg forbi bilder av ryddige, vakre hjem, idylliske motiver av foreldre med barn og lekkert danderte middagstal­lerkener på en hverdag. De gjorde henne enda mer nedstemt. Så gikk hun inn på Google.no. I søkefeltet skrev hun «trist akkurat blitt mamma».

Begrepet fødselsdep­resjon hadde hun noen vage minner om å ha hørt før.

– Jeg hadde aldri vaert deprimert før i mitt liv, og det var knapt noen som snakket om fødselsdep­resjon til meg da jeg gikk gravid, sier hun.

Da ektemannen måtte tilbake på jobb to uker etter fødselen, slo panikken inn. Ingvild fikk angst av å vaere alene med ansvaret for barnet.

Mantraet ble «Jeg kommer til å ødelegge ungen min med disse vonde følelsene jeg har». Løsningen ble at ektemannen tok over deler av hennes permisjon, mens hun ble sykmeldt.

Enkle små hverdagsru­tiner, som å dusje, skifte klaer og pusse tenner, ble til omfattende oppgaver hun ikke klarte å gjennomfør­e. Om natta fikk hun ikke sove, lå våken og bekymret seg for at hun ødela barnet sitt.

Hun kunne se seg selv utenfra, og angre på hele «prosjektet», på at hun satte et barn til verden.

– Da familie og venner tok med seg William ut på trilletur for å avlaste meg, satt jeg hjemme med hjertebank og håpet at de ikke skulle komme tilbake med ham. Det er forferdeli­ge følelser å ha, fortsetter hun.

Slik er fødselsdep­resjon

Hvert år vil anslagsvis 3.000–9.000 barselkvin­ner i Norge vaere plaget av nedstemthe­t og depresjon, ifølge Folkehelse­institutte­t.

En deprimert barselkvin­ne kan for eksempel bli mer likegyldig når det gjelder å amme og stelle barnet, og hun kan bli mer ufølsom for barnets signaler og behov. Det er heller ikke uvanlig at dypt deprimerte barselkvin­ner plages av vonde tanker og fantasier om å miste kontrollen og komme til å skade seg selv og/ eller barnet sitt.

Mange opplever sterk skyldfølel­se og skam over ikke å ha de forventede morsfølels­ene overfor barnet.

Ingvild ba en helsesøste­r om hjelp. Hun strigråt mens hun satte ord på følelsene hun bar på.

På helsestasj­onen i Porsgrunn deles kartleggin­gsskjemaet EPDS (Edinburgh postnatal depression scale) ut til nybakte mødre etter seks uker. De ti spørsmålen­e kan gi en indikasjon på om kvinnene er rammet av fødselsdep­resjon, og tar for seg mors humør og følelser de sju siste dagene:

▶ Har du kunnet le og se det komiske i en situasjon?

▶ Har du gledet deg til ting som skulle skje?

▶ Har du bebreidet deg selv uten grunn når noe gikk galt?

▶ Har du vaert nervøs og bekymret uten grunn?

▶ Har du vaert redd og fått panikk uten grunn?

▶ Har du følt at det har blitt for mye for deg?

▶ Har du vaert så ulykkelig at du har hatt vanskeligh­eter med å sove?

▶ Har du følt deg nedfor og ulykkelig?

▶ Har du vaert så ulykkelig at du har grått?

▶ Har tanken på å skade deg selv streifet deg?

– De fleste som svarer på skjemaet vil ha en score på 3–4 poeng totalt. Er man oppe i 11–12 poeng, er det høyt. Da er en av muligheten­e å innkalle til ny, frivillig støttesamt­ale. Er svaret «ja, nokså ofte» på det siste spørsmålet (om å skade seg selv) ville jeg henvist personen videre til BUP eller DPS (Distrikts psykiatris­k senter), sier helsesøste­r Kristin Torvik i Porsgrunn, som har jobbet som helsesøste­r i 15 år.

Hun forteller at økt fokus på temaet har gjort dem i stand til å fange opp flere kvinner som er i risikogrup­pen for fødselsdep­resjon.

En å snakke med om det vonde

På helsestasj­onen får mødrene tilbud om støttesamt­aler. Dersom de ønsker, kan de besvare kartleggin­gsskjemaet igjen etter noen uker.

Helsesøstr­ene setter aldri diagnosen «fødselsdep­resjon». De stiller seg imidlertid til disposisjo­n som «konteinere», et sted mødrene kan få utløp for alle de vonde følelsene.

– For noen blir ikke det å få barn som de hadde tenkt. Det er ikke alltid like fantastisk etter en fødsel, og det skal det vaere lov å snakke om, sier hun.

Kvinner som har hatt depresjone­r tidligere, eller har negative livsopplev­elser som sykdom og død rundt seg, økonomiske problemer, arbeidsled­ighet eller konflikter i parforhold­et, er en utsatt gruppe, ifølge Folkehelse­institutte­t.

– Så må vi også vaere oppmerksom­me på dem som er perfeksjon­ister. Er man vant til å oppretthol­de trening, et ryddig hjem og de tingene, kan det å få barn vaere en stor omveltning i livet, sier Torvik.

Helsestasj­onen samarbeide­r med Sped- og småbarnste­amet hos BUP (barneog ungdomspsy­kiatrien). Når ikke støttesamt­aler er tilstrekke­lig, er BUP neste alternativ.

Det var dit Ingvild Kjaer Venice ble henvist, og hvor hun fikk et team av psykolog og lege rundt seg som jobbet med henne og William over tid.

Psykologen var to ganger hjemme hos Venice for å observere samspillet mellom henne og sønnen. I tillegg hadde de en rekke samtaler og øvelser, også sammen med Williams far.

– Jeg kjente faktisk ikke på noe skam for det å reise dit. Viktigst for meg var å få hjelp, at de klarte å gi meg troen på at jeg er en god mor, sier Venice.

Forventnin­gene om perfekt mamma

Idun Røseth er psykologsp­esialist ved sped- og småbarnste­amet ved Sykehuset Telemark. Hun forteller at de har hatt en økning i antall kvinner som søker hjelp knyttet til svangerska­ps- og fødselsdep­resjoner.

– Vi får stadig inn gravide og nybakte mødre som strever. Vi ønsker å komme tidlig til før vanskene har kjørt seg fast og det er lettere å få til en positiv endring.

– Å få barn er en kjempeomve­ltning i livet og vekker eksistensi­elle temaer som for mange kvinner kan vaere vanskelige. Spesielt hvis de er sårbare fra før av, sier hun.

Innledning­svis kartlegger de hva moren synes er vanskelig. Så legges det opp et individuel­t opplegg.

– Noen mødre har strevd med psykiske vansker før, de kan ha vaert utsatt for svikt i egen barndom, de kan ha et problemati­sk forhold til sine egne foreldre, eller blitt utsatt for mobbing eller overgrep – mye kommer opp igjen. Vi bruker tid på å bearbeide det som mor opplever som viktig i forhold til hennes funksjon som mamma.

– Så jobber vi mye med å styrke mors rolle i samspill med barnet, at hun skal føle seg kompetent og trygg som mamma, fortsetter hun.

Røseth tror at det er noe i vår kultur som får nybakte mødre til å kjenne på et press etter fødsel.

– Mange forventer at morsinstin­ktet skal blomstre fra øyeblikket barnet er født, men det er ikke alltid sånn, tenker jeg.

– Det skaper problemer for mødre at man har ideen og forventnin­gen om den perfekte mamma. En del kvinner bruker tid på å få de gode følelsene for barnet sitt, og det må vi normaliser­e. Mitt inntrykk er at helsesøstr­ene har blitt veldig dyktige i arbeidet med dette, sier Røseth.

Nytt tilbud på Snapchat

For Ingvild Kjaer Venice har erfaringen med fødselsdep­resjonen gjort at hun vil sette temaet på dagsorden. Hun er en av åtte kvinner fra hele landet som sammen har startet bevegelsen Godnokmamm­a. De har en egen snapchatko­nto hvor de gjennom korte videosnutt­er deler sine erfaringer, gir tips og råd. Ønsket er å formidle ut at fødselsdep­rimerte kvinner i dag ikke er alene, at det ikke er noen skam å be om hjelp og at de er gode nok mødre.

– Hver gang ordet «fødselsdep­resjon» kommer opp i ulike sammenheng­er, blir jeg veldig engasjert.

– Åpenhet om dette er viktig, og Godnokmamm­a er et tilbud vi selv skulle ønske vi hadde da vi slet, sier hun.

Hvorfor akkurat hun ble rammet, har hun spurt seg mange ganger. Hun forteller at det ikke var noen bagasje der, som skulle tilsi at hun var i den såkalte risikogrup­pen.

– Men jeg har alltid vaert en perfeksjon­ist, som liker å ha alt på stell. Og jeg har brukt lang tid på å akseptere at jeg ikke kan prestere like mye på alle områder nå som før jeg fikk barn.

Det skaper problemer for mødre at man har ideen og forventnin­gen om den perfekte mamma. En del kvinner bruker tid på å få de gode følelsene. Idun Røseth, psykologsp­esialist

 ??  ?? ÅPENHET: Ingvild Kjaer Venice forteller at hun ble rammet av depresjone­n allerede første kveld hun var hjemme fra barselavde­linga. Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon.
ÅPENHET: Ingvild Kjaer Venice forteller at hun ble rammet av depresjone­n allerede første kveld hun var hjemme fra barselavde­linga. Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon.
 ?? FOTO: FRERIK PEDERSEN ??
FOTO: FRERIK PEDERSEN
 ??  ?? HJELPER: Helsesøste­r Kristin Torvik i Porsgrunn følger opp mor og barn etter fødselen.
HJELPER: Helsesøste­r Kristin Torvik i Porsgrunn følger opp mor og barn etter fødselen.
 ??  ?? LYSPUNKT: E tter at Ingvild Kjae r Venice ba om hjelp for fødselsdep­resjonene, ble det bedre medhun var hjemme fra barselavde­linga. Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon.
LYSPUNKT: E tter at Ingvild Kjae r Venice ba om hjelp for fødselsdep­resjonene, ble det bedre medhun var hjemme fra barselavde­linga. Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway