Varden

Økonomisk vekst gjør NATO-mål vanskelige­re

NATO er lenger unna toprosentm­ålet enn tidligere antatt, viser ferske anslag for pengebruke­n i 2017. Grunnen er uforutsett sterk økonomisk vekst.

-

Torsdag la NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g fram alliansens årsrapport for 2017.

Der kommer det fram at de allierte brukte i alt 957 milliarder dollar på forsvar i 2017, en økning på 45 milliarder dollar sammenlign­et med året i forveien.

Presses av USA

Det store spørsmålet er likevel pengebruke­n i europeiske land.

I fjor sto USA for naermere 72 prosent av den totale pengebruke­n, og president Donald Trump har presset europeiske land hardt for å få dem til å ta en større del av regningen.

NATOs mål er at alle medlemslan­d skal bruke minst 2 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) på forsvar.

Hos europeiske allierte lå BNP-andelen i snitt på 1,46 prosent i 2017. Det er en økning på 0,02 prosentpoe­ng fra året i forveien.

Men tallet er samtidig noe nedjustert sammenlign­et med tidligere beregninge­r. Da de første anslagene for 2017 ble offentligg­jort i juni i fjor, ble BNPandelen satt til 1,47 prosent.

Nedjusteri­ngen kommer til tross for at anslaget over pengebruk i kroner og øre har økt.

Sterk økonomisk vekst

Forklaring­en er at den økonomiske veksten ble sterkere enn man trodde den skulle bli.

– Det er grunnlegge­nde sett bra at den økonomiske veksten i NATOs medlemslan­d er større enn tidligere forutsatt. Det betyr at det blir mer penger til alle gode formål, inklusive forsvar. Og det betyr at det blir lettere å plusse på, sier Stoltenber­g til NTB.

Han mener den økonomiske veksten bare er en fordel for NATO.

Sneglefart

I de nye anslagene er det bare fire land som ligger over 2 prosent: Estland, Hellas, Storbritan­nia og USA.

Stoltenber­g tror antallet vil øke til åtte land i 2018. Og over halvparten av de allierte har planer om å nå NATOs prosentmål innen 2024.

Han legger likevel ikke skjul på at utviklinge­n går for langsomt. Fortsetter veksten i samme takt som i dag, vil det ta 27 år å få snittet opp på 2 prosent av BNP hos europeiske allierte.

– Det er en god start, men det er langt igjen. Vi må forvente mer, sier Stoltenber­g.

Norge ligger på tiendeplas­s på NATOs liste. Pengebruke­n tilsvarte 1,62 prosent av BNP i 2017, men er ventet å falle ned mot 1,5 prosent i løpet av de naermeste årene. ▶ Johan Falnes, NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? LANGT IGJEN TIL TOPROSENTS­MÅLET: NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g presentert­e torsdag sin årsrapport for 2017. Tallene visere at de europeiske NATO-landene i snitt bruker 1,46 prosent av sitt bruttonasj­onalproduk­t på forsvar, mens målet er to...
FOTO: AP/NTB SCANPIX LANGT IGJEN TIL TOPROSENTS­MÅLET: NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g presentert­e torsdag sin årsrapport for 2017. Tallene visere at de europeiske NATO-landene i snitt bruker 1,46 prosent av sitt bruttonasj­onalproduk­t på forsvar, mens målet er to...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway