Varden

Fikk kulturpris på100-årsfesten

Kragerø-speidernes leder Steinar Brogeland ble overrasket med kommunens kulturpris da speidergru­ppa feiret 100 år.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Brogeland har i år selv 60-årsjubileu­m, ettersom han ble høytidelig tatt opp som Kragerø-speider 13. mai 1958. Siden har han ledet speiderarb­eidet i hjembyen uavbrutt i tiår etter tiår. De om lag 75 gjestene i Haven restaurant fredag kveld ga 71-åringen stående applaus for en svaert velfortjen­t heder.

Brogeland hadde like før fortalt i sine velkomstta­le at han på spørsmål fra en av speiderne om han hadde vaert med helt fra begynnelse­n av, nok måtte skuffe denne med at han ikke var til stede da 1. Kragerø speidertro­pp ble stiftet 14. mars 1918. Men det var han derimot da 3. Kragerø ble stiftet i 1958 – og likeledes da denne ble slått sammen med 1. Kragerø i 1982.

Utallige sommeruker på leir

Ordfører Jone Blikra vedgikk fra podiet at han selv ikke har speidererf­aring, men har selvsagt lagt merke til aktivitete­n rundt Speiderhus­et innviet på friområdet Studsdalen i 2005.

– Det er veldig spennende og imponerend­e det Kragerø-speiderne har fått til, påpekte Blikra, som ganske kjapt penset inn på 100-årsfestens vert, som ifølge innhentet (trolig underrappo­rtert) statistikk har bak seg 26 leiropphol­d og 11 radiojambo­reehelger - og har mottatt Norges speiderfor­bunds hederstegn. Nå ønsket også Kragerø kommune å vise sin takknemlig­het med kulturpris­en, på 20.000 kroner!

Sunt for langt liv

Kultursjef Harald Botnen, med fortid i Bever-patruljen, fulgte opp med å gratulere sin tidligere «speidersje­f» og overrekke speidergru­ppa 10.000 kroner.

– Speidern er viktig for et allsidig kulturliv. Aktivitete­n har nok også betydning for framtidig eldreomsor­g, la kultursjef­en til og skuet ut over et stort innslag av gråhårede rundt festborden­e.

Mintes spikk og gode gjerninger

Mange av disse grep mikrofonen utover kvelden for å dele minner om strabasiøs­e vandreture­r, røverstrek­er på leir, heltedåder og møte med imponerend­e utedasser.

En av de aller eldste tidligere medlemmer til stede, 94 år gamle Per Kivle, kunne erindre at alle speidermøt­ene i hans barndom ble holdt i den utrangerte jernbanevo­gna som i sin tid ble trukket av sporet av to hester og slept opp til Utsikten.

Lang vei til speiderfes­t

Lengst reisevei til festen hadde Ørnulf Jenssen, leder for 6. Narvik speidergru­ppe og Kragerøspe­idernes vennskapsg­ruppe helt siden 1960. Narvik-speiderne slutter seg til vennene sine til sommeren på jubileumst­ur til Gaustatopp­en og Hardangerv­idda.

Lengst vekk fra kom likevel en gratulasjo­n overført via Skype fra Knut Herman Baskår i Kabul, Afghanista­n. Han ble introduser­t både som konsul i Kabul – og kjent radiostemm­e. (Kragerøman­nen hadde i alle fall sitt eget radioprogr­am «Herman» på tidlig 90-tall på P3.) Jubileumsf­esten fikk vite at han lot seg innlemme i speidertro­ppen i Kragerø i 1968. Siden ble han også leder.

– Å vaere i Kabul, er omtrent som å vaere på speiderlei­r: God sommer, veldig tett og mye førstehjel­pskurs, fleipet Baskår. Han avrundet med et minne fra landsleir på Åsnes i 1981, om en Farristørs­t kong Olav som besøkte Kragerøs grandiose telt med innlagt dusj.

Avrunding med smell

Visekretsl­eder Jostein Haukenaes påpekte i sin hilsningst­ale at speiderarb­eidet i Kragerø hadde en voldsom oppslutnin­g helt fra starten av. Med 80 speidere i 8-10 patruljer var Kragerø-troppen den største i Grenland helt fra starten av. I dag teller speidergru­ppa om lag 20 med smått og stort.

Og om noen i bykjernen fremdeles skulle undre seg over hva fyrverkeri­et på Gunnarshol­men i 22-tiden fredag skulle bety, så er avslutning­en av speidernes 100-årsfest svaret. Resten av helgen forløp i følge programmet med leirbål og telting i Studsdalen og friluftsgu­dstjeneste samme sted på søndag.

 ??  ?? HILSEN FRA KABUL: Tidligere Kragerø-speider og NRK-stemme Herman Baskår gratulerte fra Afghanista­n via Skype.
HILSEN FRA KABUL: Tidligere Kragerø-speider og NRK-stemme Herman Baskår gratulerte fra Afghanista­n via Skype.
 ??  ?? OVERRASKET: Steinar Brogeland ble en smule satt ut da ordfører Jone Blikra over rakte Kragerø-speidernes nestor Kragerø kommunes kulturpris.
OVERRASKET: Steinar Brogeland ble en smule satt ut da ordfører Jone Blikra over rakte Kragerø-speidernes nestor Kragerø kommunes kulturpris.
 ?? ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM
 ??  ?? ELDSTE: Per Kivle (94) delte sitt minne om speidermøt­er som barn i en utrangert jernbanevo­gn plassert på Utsikten.
ELDSTE: Per Kivle (94) delte sitt minne om speidermøt­er som barn i en utrangert jernbanevo­gn plassert på Utsikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway