Varden

Skal selge strøm fra solceller

Boligprosj­ektet på Stavanger Rørhandels gamle tomt skal ha den fremste smart hus teknologie­n og itillegg selge solstrøm til elnettet.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

De 120 boligene skal bygges på den 16 dekar store tomta hvor lagerhalle­n rives. Boligprosj­ektet ved elva skal vaere fordelt på 30 eneboliger i rekke i den sørlige delen, og leilighets­bygg nordover på tre, fire og fem etasjer. I alt vil det bli 90 leilighete­r med parkerings­kjeller.

Borettslag­ene skal selge strøm

Hallgeir Skogene reier av Multi fag. Han fortell etat d ei prosjektet­s kaltrekkev­eksler på firmaets kunnskap om nye smart hus løsninger. Multi fag jobber også med sol strømløsni­nger, og de nye boligene skal bli det første i distriktet som utstyres med solcellean­legg.

– Det blir ikke noen batteriløs­ninger, men for eierne betyr det inntekter ved at strøm selges til elnettet, forklarer Skogen.

Itillegg blir det varmepumpe­løsninger, muligens energibrøn­n eller fjernvarme­løsning. Smart hus funksjoner gir avansert styringa v lys og varme og mangesikke­rhetsløsni­nger. For Multifag har arbeidet med den nye videregåen­de skolen på Klosterøya gitt mye erfaring med denne typen løsninger. I fjor omsatte de for 160 millioner kroner.

God standard uten tilvalg

Axel Knutson er daglig leder i Seltor bolig. Han er opptatt av at kjøp av en ny leilighet ikke krever at man blar seg gjennom og krysser av for en masse tilvalg for å få seg en leilighet man kan vaere fornøyd med.

– Du skal ikke behøve å plusse på noe ekstra for å ha et bra kjøkken, sier han.

Seltor skal står for byggingen og har flere prosjekter i Grenland.

Doktor Munks park og hotellet på Kammerherr­eløkka i Porsgrunn er noen av dem, og i Skien jobber de på det tredje trinnet i Buerhaven. Firmaet omsatte i fjor for 630 millioner kroner.

– Seltor feirer 80 år i år. Vi har et førtitalls tømrere og betongarbe­idere. Vi er i den situasjone­n at det er såpass lite reklamasjo­ner at de fleste opplever boligene som feilfrie. Er det noe galt, ordner vi opp, sier Knutson.

Hallgeir Skogen ble for flere år siden kjent med Stian Råmunddal, tredje generasjon eier

som driver Seltor.

– Multifag er et håndverksf­irma hvor alle ansatte skoleres årlig og leverer topp kvalitet. Det er viktig for meg at vi har funnet en samarbeids­partner som gjennom mange år har levert kvalitet, sier Skogen.

Burde hete Soltoppen

– Det ligger solrikt til her så vi lurer på om vi skal kalle det for Soltoppen, forteller Skogen.

Knutson insisterer på en tur opp en stupbratt stige for å se utsikten slik den blir fra eneboligen­es terrasser. Noen meter opp gir utsikt til både elva og områdene rundt, og mot Osebro. Kommer gangbru over elva, vil den ligge rett på nedsiden.

JM droppet byggeplane­r

Tomta ble i sin tid omregulert til boliger av JM. Hallgeir Skogen kjøpte Telebrygge­n-boet etter en konkurs for ni år siden, og flyttet firmaet opp til det gamle stållagere­t etter at JM bygde ut både Telebrygge­ntomta og Norrøna-bygget hvor Telebrygge­n leide lokaler. Da JM ikke ville benytte sin opsjon på eiendommen kjøpte Skogen eiendommen som allerede var omregulert til boliger.

Utbygginge­n skjer via selskapet Storvegen eiendom. Byggene er tegnet av Adapt arkitekter i Skien og for øyeblikket finjustere­s tegningene. Salgsstart blir til sommeren og det første av i fem/seks byggetrinn kan stå ferdig på slutten av 2019.

Boligene selges i henhold til bustadoppf­øring s loven og prisens kalva e re konkurrans­edyktig. l overutbygg­erne.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? UTSIKT: Axel Knutson viser fram utsikten slik den blir fra takterrass­ene på eneboligen­e.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN UTSIKT: Axel Knutson viser fram utsikten slik den blir fra takterrass­ene på eneboligen­e.
 ?? ILLUSTRASJ­ONER: ADAPT/SELTOR ?? LEILIGHETE­R: 90 leilighete­r fra 60 til 130 kvadratmet­er i bygg på fem, fire og tre etasjer med parkerings­kjeller.
ILLUSTRASJ­ONER: ADAPT/SELTOR LEILIGHETE­R: 90 leilighete­r fra 60 til 130 kvadratmet­er i bygg på fem, fire og tre etasjer med parkerings­kjeller.
 ??  ?? ENEBOLIGER: Det blir tretti romslige rekkehus/eneboliger med takterrass­e. Småhusene vil ha et felles bilfritt tun.
ENEBOLIGER: Det blir tretti romslige rekkehus/eneboliger med takterrass­e. Småhusene vil ha et felles bilfritt tun.
 ??  ?? SOLENERGI: 120 boliger med solcellean­legg skal bygges på tomta hvor Telebrygge­n i dag holder til. Hallgeir Skogen og Axel Knutson i Seltor Bolig mener boligene blir distriktet­s mest moderne
SOLENERGI: 120 boliger med solcellean­legg skal bygges på tomta hvor Telebrygge­n i dag holder til. Hallgeir Skogen og Axel Knutson i Seltor Bolig mener boligene blir distriktet­s mest moderne
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway