Varden

Høytid for bokormer, lesehester og bokfinker

- Ragnhild Johansen journalist

Jeg har aldri skjønt hvorfor, men av en eller annen grunn er påska den tiden på året da alle må ha nesa i en eller annen krimbok. Det har aldri vaert meg imot. Det er ikke få meter med kriminalro­maner jeg har satt til livs i åras løp; jeg kan godt slenge på tiåras løp og ramse opp Doyles Sherlock Holmes, Agatha Christies Miss Marple, super grøsseren «Sort messe» til John Dickson Carr, Bernhard Borges «Døde menn går i land, Karin Fossums «Hviskeren», Kjell Ola Dahls «Kureren» og så videre.

Til tross for sann fryd over alle grufulle grøss har det blitt mindre krim og mer fagbøker etter hvert. Du aner ikke hvor mye du ikke vet ... Visste du at noen fugler passer på barna sine i flere år og laerer dem møysommeli­g opp i livets skole. Visste du at skogen er et barnevaere­lse hvor de voksne er verdens strengeste oppdragere, og nåde den som stikker ut en kvist eller grein for å snappe til seg en ekstra solstråle. Den blir nemlig straffet!

Men det var krimbøkene jeg fokuserte på da Arks påsketilbu­d falt ut av postkassa.

Som vanlig var det dem som opptok mest plass. Skjønt jeg visste at i tillegg til en haug med tilbud på krimbøker vil NRK og TV 2 garantert hoste opp hver sin påskekrim i tillegg til krim i radioteate­ret.

Kanskje jeg skulle velge noe annet? Det er ganske mye artig en kan høyne kunnskapsn­ivået sitt på; anus for eksempel. Boka «Manus om anus» kaster lys over temaer du ikke ante du ville vite noe om, heter det i reklamen. «Gleden med skjeden» må jo høre hjemme på motsatt side av skalaen den tar visstnok for seg tema de fleste kvinner vet overrasken­de lite om. Jeg led valgets kval til neste siste reklamesid­e. Der var boka jeg alltid har lett etter «Omgitt av idioter». Bare 294 sider om hvordan forstå alle de andre. Herlig!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway