Varden

Lilleelva Parkering krever 46, 9 mill.

Det kan bli en ny stor budsjettsp­rekk for Lilleelvkr­ysset. Det er klart etter Lilleelva Parkering krever 46,9 millioner i erstatning fra Statens vegvesen.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Kravet ble lagt fram i skjønnsret­ten i går. Lilleelva Parkering vil ha klekkelig betalt for at parkerings­plasser forsvinner i forbindels­e med byggingen av det nye Lilleelvkr­ysset.

Bompenger

Regninga sendes indirekte til bilistene og Bypakke Grenland. Dersom skjønnsret­ten aksepterer kravene betyr det at veiprosjek­tets rammer må økes til 691,9 millioner. Det er 108, 9 millioner mer enn det som var budsjettet ved byggestart. Prosjektet hadde i forveien allerede sprukket med 62 millioner.

– Dette er over alt det vi har fryktet i vår villeste fantasi, sier prosjektle­der Roar Gärtner til Varden.

Lilleelva Parkering er eid av det kommunale selskapet Porsgrunn Utvikling med 50 prosent. Resten er statlige Bane Nors eiendom.

Selskapet etablerte parkerings­plassene i 2011, selv om det da var planer om å legge en vei der.

Prosessful­lmektig

Martin Bogstrand Sørensen er prosessful­lmektig for Lilleelva Parkering. I en langdryg rettssak, smalt han til med et krav som fikk motparten til å gispe åpenlyst. Også galgenhumo­ren meldte seg hos advokat Arne Lie som er prosessful­lmektig for Statens vegvesen.

– Nå kan du skrive at veibygging­en må stanse opp, sa han til Vardens medarbeide­r.

Dette er bakgrunnen for kravet slik det ble lagt fram i går ettermidda­g: Kompensasj­onen for 73 allerede opparbeide­de parkerings­plasser kreves satt til 16,9 millioner, inkludert kostnader til nye tilpasning­er.

I tillegg krever Lilleelva Parkering 30 millioner for 145 plasser som potensielt kan opparbeide­s på området. Det inkluderer områder som Porsgrunn kommune har overdratt til Porsgrunn Utvikling, men som Statens vegvesen mener de har fått av Porsgrunn kommune.

I retten i går vitnet også overingeni­ør Einar Barosen, som kunne fortelle at det var helt vanlig at kommunen overdro eiendommer gratis til veivesenet, så lenge de gikk til veiformål.

– Vi ga av det vi hadde, og de ga det de hadde muligheten til å bidra med. Det var åpenbart at de eiendommen­e som var avsatt til veiformål, gikk gratis – til Statens vegvesen, sa han og fortalte om en helt annen kultur og samarbeids­ånd før Lilleelva Parkering og Porsgrunn Utvikling kom på banen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? VERRE: Dette er over alt det vi har fryktet i vår villeste fantasi, sier Roar Gärtner om kravet som kan få konsekvens­er for Lilleelvkr­ysset.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M VERRE: Dette er over alt det vi har fryktet i vår villeste fantasi, sier Roar Gärtner om kravet som kan få konsekvens­er for Lilleelvkr­ysset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway