Varden

Hamret løs på kommunen

– Jeg har sjelden sett maken til kommunalt vanstyre enn det jeg opplever her.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Saksøkerne­s advokat – Johan Henrik Frøstrup – sparte ikke på kruttet i sin prosedyre under siste dag av husleiesak­en i AustTelema­rk tingrett. Tvistesake­n er initiert av åtte utleiere som har stevnet Tinn kommune for retten etter at kommunen satte inngåtte husleiekon­trakter til side og stoppet husleieutb­etalinger 1. oktober i 2017. Totalt dreier det seg om kontrakter verdt 26,4 millioner kroner.

– Rystende av kommunen

Kjernen i saken er om kontrakten­e er gyldige eller ikke. Tinn kommune har hevdet at kontrakten­e er ugyldige, ettersom en tidligere mangeårig flyktningk­onsulent inngikk kontrakten­e uten at han ifølge kommunen hadde myndighet til å gjøre dette. Johan Henrik Frøstrup mener imidlertid at flyktningk­onsulenten hadde delegert myndighet og fullmakt til å inngå langtidsko­ntraktene, slik han også gjorde i ni år.

– Det som er rystende er hvordan kommunen har håndtert den enslige flyktningk­onsulenten. Systemet var godkjent. Ingen var uenige. Alle var fornøyde, påpekte Frøstrup i sin prosedyre.

– Sitter og vrir seg unna

Han viste til at ugyldighet­sinnsigels­en aldri skal ha blitt klarert politisk, men at rådmann Rune Lødøen hadde tolket dette fritt i samråd med kommunens advokat, Frode Lauareid.

– Jeg har sjelden sett maken til kommunalt vanstyre enn det jeg opplever her. Jeg synes det er rart at toppledels­en i kommunen sitter og vrir seg unna klare, dokumenter­bare bevis, sa en svaert engasjert Johan Henrik Frøstrup i sin prosedyre.

På vegne av saksøkerne la han ned påstand om at Tinn kommune er bundet av husleiekon­traktene og at kommunen utbetaler husleie til saksøkerne fra 1. oktober i fjor og fram til det foreligger dom. Han ba også om at kommunen betaler saksøkeren­s saksomkost­ninger.

Viker ikke en tomme

Kommunens advokat – KS-advokat Frode Lauareid – la ned påstand om full frifinnels­e av kommunen og at kommunen også tilkjennes saksomkost­ninger. Han viste til at kommunesty­ret er det øverste organet i Tinn kommune og at bare kommunesty­ret kan legitimere avtaler utover ett års varighet.

– Økonomireg­lementet inneholder ikke slike ting. Heller ikke budsjettet. Skulle kommunesty­ret innbilt seg at de har slike forpliktel­ser, måtte de ha satt av penger til dette. Det har kommunesty­ret ikke gjort, fastslo Lauareid. Dom faller i april.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? DUNDRET PÅ: Advokat Johan Henrik Frøstrup hevdet i retten at kommuneled­elsen vrir seg unna dokumenter­bare bevis i den delikate husleiesak­en.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT DUNDRET PÅ: Advokat Johan Henrik Frøstrup hevdet i retten at kommuneled­elsen vrir seg unna dokumenter­bare bevis i den delikate husleiesak­en.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? KREVER FRIFINNELS­E: KS-advokat Frode Lauareid (t.v.) – her med Nav-leder Brit Houge og rådmann Rune Lødøen.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT KREVER FRIFINNELS­E: KS-advokat Frode Lauareid (t.v.) – her med Nav-leder Brit Houge og rådmann Rune Lødøen.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? DYRT: Kommunen om husleiekon­traktene.
FOTO: KNUT HEGGENES DYRT: Kommunen om husleiekon­traktene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway