Varden

– Kokkestudi­e gameg selvsikker­het

For Anette Hansen (20) har laerlingti­den ført til bedre selvtillit og mestringsf­ølelse. Nå flytter hun til Frankrike for å prøve seg som kokk.

- ▶Caroline TarAngen

Varden møter den nyutdanned­e kokken bare en måned etter ferdigstil­t skolegang og fagprøve.

– Det var utrolig gøy å bestå! Når man plutselig skal bevise alt man har laert de siste to årene, blir det mye nerver, sier hun.

Brenner for yrket

Anette har nylig blitt ambassadør for Yrkesfagen­es år 2018, et initiativ gjennom WorldSkill­s Norway for å øke interessen for yrkesfag og arbeidsliv­et blant unge. At hun brenner for kokkefag og -studie er svaert tydelig. Akkurat det er imidlertid ikke en selvfølge, for selv forteller Anette om en oppvekst med lite tro på seg selv:

– Jeg har alltid syntes at teoretiske fag på skolen har vaert krevende. Jeg er ikke skoleflink og visste derfor ikke helt hvilken utdanning jeg burde ta. men jeg var helt sikker på at jeg burde velge noe som var praktisk – der jeg kunne bruke hendene mine.

– I kokkeyrket kan man benytte alle sansene, i tillegg til at man hele tiden laerer noe nytt. For meg er det perfekt!

Laereplass­en er viktig

Det er spesielt én dame den nyutdanned­e kokken trekker fram når hun forklarer endringen i egen selvtillit, og det er Siv Gisholt Jakobsen. Hun er sjef på kafeen «Henrikke», hvor Anette har vaert laerling. Kafeen tilhører Students a m ski b n aden avdeling Henrikke Campus i Porsgrunn, og hadde egentlig ikke laereplass­er da hun lette etter sted å vaere.

– Da jeg skulle ut i laere fikk jeg tips om «Henrikke» fra flere som likte måten den ble drevet på. Jeg tok derfor kontakt med

dem. Siden de egentlig ikke var laerebedri­ft, ble jeg veldig glad da de bestemte seg for å søke om å vaere det, og dermed kunne ta meg inn.

For det er viktig med gode – og flere - laereplass­er, sier hun. Anette håper hennes historie kan inspirere både bedrifter og studenter til å gå i samme retning.

– Hvorfor var det spesielt bra å vaere på «Henrikke»?

— Gjennom gode tilbakemel­dinger og en støttende sjef, har jeg også blitt utrolig glad i å lage mat. De har hele tiden vaert min lille heiagjeng, noe som har ført til mestringsf­ølelse, masse laerdom innen mat-faget, men også et godt innblikk i hvordan man snakker med mennesker og bidrar til å gjøre hverandre gode.

Frankrike står for tur

Den nyerverved­e selvtillit­en sender henne nå på uante eventyr. Frankrike står nemlig for tur allerede omen måned. Kokken har blitt mediet Erasmus+ prosjektgj­ennom Opp la e ring s kontoret i Telemark. Det innebaerer fem måneders om kokk i á la carte-restaurant­en «Le Temps des Cerises» i byen Fayence.

– Det virker som en utrolig bra restaurant - et sted som har kjaerlighe­t til maten. liksom! At Opp la e ring s kontoret har ordnet dette, setter jeg veldig pris på. Gjennom dem har jeg fått mange muligheter jeg ikke kunne drømt om.

Og det er nettopp muligheten­e med kokkeyrket Anette engasjerer seg for. Nå ønsker hun å formidle til andre unge hvorfor kokkeyrket kan vaere et godt valg.

— Kokkeyrket gir deg så mange muligheter, og jeg tror man kan nå veldig langt ved å velge det! Er man komfortabe­l med høyt tempo, er pliktoppfy­llende og liker å laere nye ting, tror jeg dette kan vaere et godt valg.

— Man trenger ikke ha laget mat hele livet?

— Jeg tror kunnskapen innen mat kommer med årene, og at det er like viktig med andre egenskaper. Men interessen må jo vaere der, selvfølgel­ig!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GLAD KOKK: Anette Hansen ble ferdig utdannet kokk for bare en måned siden. Nå venter restaurant­bransjen i Frankrike
FOTO: PRIVAT GLAD KOKK: Anette Hansen ble ferdig utdannet kokk for bare en måned siden. Nå venter restaurant­bransjen i Frankrike
 ?? FOTO: PRIVAT ?? INSPIRASJO­N: Anette trekker fram sjefen sin, Siv Gisholt Jakobsen, som mye av grunnen til at hun nå elsker kokkefaget.
FOTO: PRIVAT INSPIRASJO­N: Anette trekker fram sjefen sin, Siv Gisholt Jakobsen, som mye av grunnen til at hun nå elsker kokkefaget.
 ??  ?? SPRER DET GODE BUDSKAP: Anette har nylig blitt ambassadør for Yrkesfagen­es år 2018, og ønsker nå å øke interessen for yrkesfag og arbeidsliv­et blant unge.
SPRER DET GODE BUDSKAP: Anette har nylig blitt ambassadør for Yrkesfagen­es år 2018, og ønsker nå å øke interessen for yrkesfag og arbeidsliv­et blant unge.
 ?? FOTO: CAROLINE TARANGEN ??
FOTO: CAROLINE TARANGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway