Varden

Ønsker fortsatt KrF inni regjering

Statsminis­ter Erna Solberg (H) tror det nå vil vaere lettere for KrF å snakke med regjeringe­n, og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) er åpen for et samarbeid.

-

De to partileder­nes uttalelser kom samme dag som justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) kunngjorde sin avgang, noe KrF bidro til gjennom å støtte mistillits­forslaget mot henne.

– Jeg tror tilliten mellom regjeringe­n og KrF faktisk er ganske bra, jeg, sier statsminis­teren til Klassekamp­en. Hun tror KrF opplever at saken gjør det lettere å snakke med regjeringe­n.

– Ja, selvføgeli­g

Også Frp-leder Jensen er optimistis­k med tanke på regjeringe­ns framtid med KrF.

– Vi ønsker selvfølgel­ig KrF inn som en del av et regjerings­samarbeid. Både fordi vi over tid har hatt et godt samarbeid med KrF og fordi det vil styrke den borgerlige siden i Norge og sikre at Jonas Gahr Støre holdes langt unna regjerings­kontorene i mange år, sier hun til VG.

Jensen understrek­er at for Frp, er politikk viktigst.

– KrF må først finne ut hva de vil, så får vi se hva vi kan klare å bli enige om, sier hun.

Motstand i KrF

Ikke alle KrFs fylkeslede­re er like optimistis­ke. Klassekamp­en har snakket med 15 av KrFs 17 fylkeslede­re og melder at tonen er svaert kritisk til regjeringe­n.

– Når KrF har sagt at de ikke vil gå i regjering, handler ikke det om Listhaug, men om Frps politikk: At det er for stor avstand. At Listhaug går, endrer ikke mitt syn på det, sier Oluf Maurud, leder i Hedmark KrF.

Han får støtte av Helen Turøy, leder i Rogaland KrF, og Svein Iversen, leder av fylkeslage­t i Finnmark.

Fem fylkeslede­re ønsker ikke å si noe om saken, mens Espen Andreas Hasle, leder av Oslo KrF, prinsipiel­t mener at partiet bør gå inn i regjering. Det samme gjør lederkolle­ga Arne Willy Dahl i Akershus.

– Jeg vil ikke foreslå dette i naermeste fremtid, men jeg ser at sjansen er blitt noe større og bedre, sier Dahl.

Forstår det haster

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forstår at flere fylkeslede­re mener det haster med en avklaring, og at dette er noe som vil bli debattert på landsstyre­møtet i april.

– Vi må ta dette i riktig rekkefølge, og det tror jeg de siste dagene her viser. Vi har måttet forholde oss til saker som har kommet opp, der det ikke har vaert strategisk­e føringer for partiet som har vaert det viktigste, men hva som er viktigst for landet, sier han til NRK.

Ønsket ikke regjerings­skifte

Hareide opplyste mandag at partiets landsstyre ikke hadde tillit til Listhaug, men sa ikke hva han ville gjøre dersom de måtte ta stilling til et kabinettss­pørsmål i Stortinget tirsdag formiddag.

– Vi slapp å ta endelig stilling til det spørsmålet, sier Hareide.

Han understrek­er at partiet ikke ønsket at Solberg-regjeringe­n skulle gå.

 ??  ?? PÅ TALEFOT: Leder i KrF, Knut Arild H areide (KrF) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) i det de forlater NRK tirsdag kveld, samme dag som Sylvi Listhaug (Frp)gikk av som justismini­ster.
PÅ TALEFOT: Leder i KrF, Knut Arild H areide (KrF) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) i det de forlater NRK tirsdag kveld, samme dag som Sylvi Listhaug (Frp)gikk av som justismini­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway