Varden

Full rødgrønn splid om EUs energipakk­e

-

Det er uforståeli­g at Ap stoler mer på Frp og Høyre enn fagbevegel­sen, AUF, egne fylkeslag og flertallet av partiets ordførere i Acersaken, tordner Sp-lederen.

– Dette viser at Ap er på ville veier. Og det i en kjernesak for partiet, sier Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Tross sterk splittelse internt sikrer Ap regjeringe­n flertall for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimark­edspakke og energibyrå­et Acer. Saken behandles i Stortinget torsdag.

Vedum beskriver Aps støtte til pakken som en «misforståt­t EU-lojalitet» og anklager alliansepa­rtneren for å behandle saken «helt uansvarlig».

– Når de berørte kjernetrop­pene er de som reagerer høyest, bør Ap snu. De har ett døgn på seg, fremholder Splederen.

– Kjempesuks­ess

Vedum mener norsk nasjonal kontroll over energiress­ursene har vaert en kjempesuks­ess og sikret energi til norsk industri. Han viser til at de rødgrønne partiene tradisjone­lt har stått sammen mot partiet Høyre i energipoli­tikken.

– At Ap da velger å lytte mer til Frp og Høyre i denne saken enn til hele den alliansen som har stått for å ha en nasjonal energipoli­tikk, er uforståeli­g, sierhan.

Sp-lederen håper Ap vil bruke sitt gruppemøte onsdag til å gjøre en ny vurdering av saken. Han viser til at Sp har lagt inn et forslag som er i tråd med LOs ønske om å utsette saken til mer av EUs fremtidige energipoli­tikk er klar.

Ga grønt lys

Aps stortingsg­ruppe ga tirsdag grønt lys til energipakk­en, men etter det NTB kjenner til, var gruppen delt omtrent på midten i spørsmålet. Like etter avga energi- og miljøkomit­een sin innstillin­g.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes pekte mandag på at innstillin­gensynligg­jør at de åtte absolutte kravenefra Ap-landsstyre­t ikke er oppfylt.

– Vedtaket slår ettertrykk­elig fast at erfaringen­e med de to kablene som nå bygges, skal gjennomgås før nye utenlandsf­orbindelse­r kan vurderes. Det skjer ikke når stortingsf­lertallet nå gir grønt lys til North Connect, sier Moxnes, og sikter til den 650 kilometer lange kabelen som er planlagt mellom Norge og Skottland.

Vedum er enig.

– Det Ap nå har gjort, er å sette et godkjentst­empel på North Connect, konstatere­r han.

MDG slutter opp om energipakk­en av hensyn til klimaet, mens SV i likhet med Rødt og Sp går imot.

Eide: Tre klare krav

Høyres Tina Bru viser til at Norge gjennom samarbeide­t med EU bidrar til å akselerere overgangen fra forurensen­de kull til ren, fornybar energi.

▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway