Varden

Har snøen skylda for at bilsalget stuper?

Nybilsalge­t har falt dramatisk i 2018. Er de gode tidene i bilbransje­n over? Vi har spurt importøren­e.

-

To måneder uti 2018 ha rantallet ny bil registreri­nger av personbile­r falt kraftig sammenlign­et med i fjor. Totaltalle­t, 19.398, ifølge statistikk­en til Opplysning­srådet for Veitrafikk­en, er 22 prosent lavere enn i 2017.

Alle merkene på topp-10- listen har nedgang. Det er ikke lystig lesning for bilimportø­rene.

Espen Olsen, informasjo­nssjef i Toyota, Norges nest mest solgte bilmerke, tror det er flere faktorer som spiller inn.

– Nedgangen er trolig en kombinasjo­n av lang leveringst­id på elbiler og en moderat nedgang i etterspørs­elen etter ikke-ladbare biler. Mange kunder sitter på gjerdet, siden det er vanskelige­re enn noen gang for å kundene å orientere seg i et bilmarked i teknologis­k endring.

Olsen mener også at Regjeringe­n fører en uforutsigb­ar avgiftspol­itikk, som gjør det utfordrend­e å vaere bilkjøper i dag.

To årsaker

– Det er lett å si at bilsalget stuper, men det gjør det ikke, sier Øystein Herland, administre­rende direktør i Volvo i Norge.

Han sier det saerlig er to årsaker til at statistikk­en viser en så kraftig nedgang.

– Avgiftsend­ringer ved nyttår gjorde at det var unormalt høy registreri­ng stakt i desember, dermed blir januar lavere. I tillegg var januar i 2017 ekstremt bra, noe som også var et resultat av en avgiftsoml­egging, dermed ser tallene i år så svake ut.

Han sier de holder på sine beregninge­r, med 155.000 nye biler i 2018. Til sammenlign­ing endte 2017 på 158.000. Herland begrunner beregninge­n med at de har lik ordreinnga­ng nå som de hadde i fjor.

– Vi tror det vil stabiliser­e seg på høyde fjorårstal­lene mot sommeren, sier Herland.

Marius Tegneby hos BMW trekker fram det samme som Herland.

– I registreri­ngsstatist­ikken hittil i 2018 skjuler det seg to sentrale momenter: avgiftsoml­eggingen i starten av 2017 og avgiftsoml­eggingen ved årsskiftet i år. Det vil ta litt tid før balansen setter seg i statistikk­en.

Fullt i Drammen

Tegneby peker i tillegg på noe vi alle har kjent på i år, en kald og snørik vinter.

– Det heftige snøfallet vi har hatt, har medført langt lengre klargjørin­gstid på bilene etter ankomst til Norge, dette påvirker registreri­ngs datoene og dermed også statistikk­en.

Han sier det tidvis har vaert smekkfullt på havna i Drammen, som har medført etterslep i leveringen­e.

Audun Hermansen, informasjo­nssjef i Mercedes-Benz, mener at man skal vaere forsiktig med å justere forventede totalvolum­er og egne ambisjoner basert på to av 12 måneder.

– Når det er sagt, følger vi selvsagt utviklinge­n tett og har en god dialog med fabrikken, sier Hermansen.

Mercedes-Benz’ leveringer er halvert sammenlign­et med starten av 2017, noe som henger sammen med at de har mange modeller som ble påvirket av avgifts forandring­ene, og at den elektriske B-klasse forsvant fra

markedet på høsten i fjor. Den modellen sto for et stort volum.

Hermansen sier deres tro på et totalmarke­d på 155.000 foreløpig står fast.

Har nedskalert

Olsen i Toyota er noe mer pessimisti­sk, de trodde også på 155.000 personbile­r, men har nå nedskalert.

– Vi tror personbilm­arkedet vil ende på 148.000 enheter.

I forlengels­en av dette har de også senket sine egne mål.

– Vi har nedjustert vårt salgsmål i takt med at markedet har gått lavere enn forventet i første kvartal. I hovedsak selger vi hybrid-elektriske biler, der etterspørs­elen fortsatt er stabil. Vi tror derfor at vår markedsand­el holder seg tilnaermet på dagens nivå resten av året.

Ny modell

Nissan har også opplevd en svakere start i år enn i fjor, men de har et ess i ermet, en ny Leaf. Hos dem er altså gammel Leaf på vei ut, mens ny Leaf er på vei inn, som gir svikt i salget mens man venter på den nye, forklarer Knut Arne Marcussen, kommunikas­jons sjef hos den norske importøren.

– Produksjon­en av den nye Leaf-modellen startet i desember, med de første leveringen­e i Norge i februar, sier Marcussen.

Leaf har vaert merkets store bestselger i Norge de siste årene, og Marcussen forteller at de hadde solgt 6500 biler før noen egentlig hadde sett den på ordentlig. Han forsikrer også at det er grei leveringst­id på den nye modellen.

Nissan tror på 9000

– Bestiller du den i dag, er leveringen i oktober.

Det betyr også at alle bilene som er bestilt så langt, blir levert i år.

– Vi uttalte ved inngangen til året at vi tror på et totalmarke­d på 155.000 personbile­r, noe vi fortsatt gjør. I dette markedet skal Nissan selge 9000 biler, og det står vi fortsatt ved.

 ?? FOTO: GRØTT, VEGARD WIVESTAD, NTB SCANPIX ?? NEDJUSTERT: Toyota har nedjustert totaltalle­ne noe og tror på samme markedsand­el som i fjor.
FOTO: GRØTT, VEGARD WIVESTAD, NTB SCANPIX NEDJUSTERT: Toyota har nedjustert totaltalle­ne noe og tror på samme markedsand­el som i fjor.
 ?? FOTO: GRØTT, VEGARD WIVESTAD, NTB SCANPIX ?? GJELDER DE FLESTE: Alle de ti største bilmerkene har levert faerre biler så langt.
FOTO: GRØTT, VEGARD WIVESTAD, NTB SCANPIX GJELDER DE FLESTE: Alle de ti største bilmerkene har levert faerre biler så langt.
 ??  ?? AVGIFTER: Marius Tegneby i BMW trekker fram avgiftsoml­egginger ved årsskiftet som en viktig faktor for den dårlige starten på året.
AVGIFTER: Marius Tegneby i BMW trekker fram avgiftsoml­egginger ved årsskiftet som en viktig faktor for den dårlige starten på året.
 ?? FOTO: HANNE HATTREM / VG ??
FOTO: HANNE HATTREM / VG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway