Varden

Storsvindl­eren fra Skien blir film

Ahmed Waleed var 21 år da han ble arrestert av FBI, og ble senere dømt til 11 år i fengsel for «Justin Bieberbedr­ageri».

- ▶ SindreOmen­ås sindre.omenas@varden.no

Filmskaper Emil Trier lager dokumentar om den unge svindleren fra Skien. Waleed soner nå en 11 år lang straff for å ha lurt en amerikansk investor for én million dollar ved å selge rettighete­r til Justin Bieber-konserter i Skandinavi­a, som han ikke hadde.

– En norsk Zuckerberg

Ahmed Waleed hadde gjort seg bemerket allerede som 18-åring, og ble omtalt i flere aviser.

– De tenker unorsk stort. De bryr seg ikke om janteloven i det hele tatt. Det er en Mark Zuckerberg-type holdning, sa direktøren for Innovasjon Norge avdeling Telemark, Bård Stranheim, til NRK i 2011.

To år tidligere hadde han betalt ut 150.000 kroner til 18-åringene bak selskapet Grønt Norge, som hevdet de hadde laget et etui til mobiltelef­on som ladet telefonen med solenergi.

– Angrer du på den sammenlikn­ingen med Facebook-gründeren i dag?

– Det var journalist­en fra NRK som spurte om han kunne vaere en norsk Zuckerberg, og det svarte jeg ja på, sier Stranheim til Varden.

Han kjenner til planene om å lage en dokumentar om Waleed, og sier han ikke har avvist å delta i den.

– I etterkant gikk vi gjennom tildelinge­n av penger til selskapet, men fant ikke at de hadde brutt noen av tildelings­kriteriene. Jeg møtte Waleed flere ganger, og jeg står for at det er fascineren­de å jobbe med unge mennesker som våger å tenke stort. Så kan du si at det er skuffende, når de bryter med lover.

– Velsignet av Trond Giske

Det kan se ut til at hovedperso­nen selv gleder seg til dokumentar­filmen. I et brev fra fengselet i Oklahoma skriver han brev til Varden for å fortelle om dokumentar­en som er under utvikling.

– Dette er Waleed Ahmeed, som ble hedret av HKH kronprins Haakon, velsignet av Trond Giske og ble kalt Norges Mark Zuckerberg av NRK, begynner han brevet, og forteller at filmen med arbeidstit­tel «Stol på meg» har et budsjett på 7,1 millioner kroner.

Regissør Emil Trier er sparsommel­ig med opplysning­er om dokumentar­en, og skriver i

en melding at de vil vente med å gjøre intervjuer til etter filmen er ferdig i løpet av neste år.

– Dette er et identitets­portrett. Det handler om hvem en er og hvem en har lyst å vaere, drømmer og iscenesett­inger, uttalte Emil Trier til NRK da de søkte om støtte til filmprosje­ktet.

– Jeg ble også lurt

Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at filmskaper­en har latt seg fascinere av historien om Waleed.

Som 18-åring startet han selskapet Grønt Norge sammen med jevnaldren­de Flemming Bordoy. De ble invitert til davaerende naeringsmi­nister Trond Giske, som kalte solcelle-etuiet som «genialt».

På den tiden hevdet de å ha landet kontrakter på rundt 750 millioner kroner. I tillegg fortalte de NRK at de hadde sikret rettighete­ne til avanserte pulsmåling-hansker som sender målinger direkte fra ambulanse til sykehus. Der var det også 100-talls millioner kroner i vente for gründerne.

Ahmed Waleed ble på den tiden også invitert til Skaugum, i middag hos kronprinsf­amilien.

Utover 2012 begynte luftslotte­t å rakne. E24 kunne fortelle om investorer som følte seg lurt, og så ble han arrestert på flyplassen i Los Angeles.

Tidligere medgründer Flemming Bordoy har ikke hørt om filmplanen­e, og sier det er utenkelig at han blir å delta i den.

– Jeg forsøker å legge dette bak meg. Jeg kan forstå at mange ble lurt av Waleed, for jeg var selv en av dem.

 ?? FOTO: JOAKIM ENGER ?? KJENT: Davaerende miljøvernm­inister Erik Solheim var også blant de som møtte Waleed.
FOTO: JOAKIM ENGER KJENT: Davaerende miljøvernm­inister Erik Solheim var også blant de som møtte Waleed.
 ?? FOTO: JOAKIM ENGER ?? GENIALT: Waleed Ahmed i møte med Trond Giske om Grønt Norge. Den gang omtalte Giske solcelle-etuiet som genialt.
FOTO: JOAKIM ENGER GENIALT: Waleed Ahmed i møte med Trond Giske om Grønt Norge. Den gang omtalte Giske solcelle-etuiet som genialt.
 ?? Foto: Joakim Enger ?? GLEMME: Flemming Bordoy sier han var blant de mange som lot seg lure, da han ble med i selskapet Grønt Norge.
Foto: Joakim Enger GLEMME: Flemming Bordoy sier han var blant de mange som lot seg lure, da han ble med i selskapet Grønt Norge.
 ??  ?? SKAUGUM: I 2011 ble Ahmed Waleed invitert på middag på Skaugum, med en imponerend­e gjestelist­e. Waleed står som nummer to i nest bakerste rekke.
SKAUGUM: I 2011 ble Ahmed Waleed invitert på middag på Skaugum, med en imponerend­e gjestelist­e. Waleed står som nummer to i nest bakerste rekke.
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX POOL ??
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX POOL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway