Varden

Det er lite tillitvekk­ende at barneverne­t framstår som svakt styrt, ledet og organisert.

-

▶ Den ferske rapporten om Midt-Telemark barneverns­tjeneste avdekker at barneverne­t i midtfylket selv trenger hjelp. Telemark kommunerev­isjon påpeker at måten den interkommu­nale tjenesten for Nome, Bø og Sauherad er organisert på kan føre til at «rapporteri­ngsveiene kan bli lange, at ansvar kan bli pulveriser­t, og at ordningen er ressurskre­vende å administre­re». Rapporten viser at de tre kommunene har høyere utgifter til barnevern enn landsgjenn­omsnittet, men lavere bemanning i barneverns­tjenesten enn landsgjenn­omsnittet. Bemanninge­n er imidlertid økt i 2017. Samtidig er sykefravae­ret skyhøyt: I 2016 var det samlede sykefravae­ret på 14,3 prosent. I 2017 var sykefravae­ret på 10,1 prosent i første tertial og 15,2 prosent i andre tertial.

▶ Arbeidstil­synet har, etter tilsyn, varslet om pålegg om utbedring og tvangsmulk­t fordi arbeidslok­alene er for dårlige. Økonomisty­ringen i og av barneverns­tjenesten har «betydelige mangler» med urealistis­ke budsjetter som ikke er blitt fulgt opp og «rutiner for rapporteri­ng, budsjetter­ing og fordeling av administra­sjonsutgif­ter har ikke blitt fulgt». Revisjonen mener at internkont­rollen har mangler og at «at barneverns­tjenesten ikke har fungerende avviksruti­ner, eller rutiner for å bruke avvik til systemforb­edring». Aller mest alvorlig er det kanskje at selve saksbehand­lingen har mangler, med brudd på frister, manglende dokumenter­ing av barns medvirknin­g og at «barn med barneverns­tiltak og barn i fosterhjem ikke blir fulgt opp slik loven krever».

▶ Barneverne­t skal hjelpe de aller svakeste. Derfor er det lite tillitvekk­ende at barneverne­t selv framstår som svakt styrt, ledet og organisert. Dette ansvaret må kommunene ta inn over seg.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway