Varden

Nekter for underslag av 80-åring

Magnus Straume er anmeldt for å ha underslått 98.000 kroner fra en 80 år gammel mann i Drangedal.

-

Arbeiderpa­rtipolitik­eren Magnus Straume er politianme­ldt for underslag fra en mann han var støttekont­akt for. – Anmeldelse­n er falsk, sier Straume.

Lederen av Drangedal Arbeiderpa­rti var støttekont­akt for den eldre, pleietreng­ende mannen.

Det var Drangedals­posten som først omtalte saken.

– Jeg stolte på støttekont­akten min, sier han til Drangedals­posten.

– Falsk anmeldelse

Politiet bekrefter anmeldelse­n av Straume, som også sitter i kommunesty­ret og formannska­pet i Drangedal. Ved siste valg var han partiets ordførerka­ndidat. Straume var en sentral tillitsman­n i Fellesforb­undet under kampen mot nedlegging­en av Union i Skien.

– Anmeldelse­n er falsk, sier Magnus Straume.

Revisor slo alarm

En venn av mannen, som er revisor, slo alarm om de store pengeuttak­ene:

– Dette kommer han seg ikke unna. Jeg kan bevise hver krone, sier revisor Steinar Heyerdahl.

Revisoren hevder han har bilag som viser uttak av til sammen 98.000 kroner, fra april 2017 til januar 2018.

I desember i fjor overførte han i følge revisoren for eksempel 15.000 kroner til sin egen konto, og tok ut 7000 kroner i kontanter i banken. Allerede i januar skal han ha tatt ut 10.000 kroner til.

Hadde mye penger

Da Magnus Straume ble konfronter­t med dette skal han, i følge revisor Heyerdahl, ha sagt at alt har gått til å betale 80-åringens forbruk, refundert «krone for krone».

– Det er ikke mulig at han har hatt et slikt forbruk. Alle uttak er i hele tusen, sannsynlig­heten for at mannens utgifter alltid er et rundt beløp er null. Det finnes ikke bilag for noe av dette, sier Steinar Heyerdahl.

Den gamle mannen har solgt en leilighet i Oslo og var god for et millionbel­øp. Formuen framgår av skattelign­ingen hans, og var i følge Heyerdahl godt kjent i bygda.

– Har kvittering­er

Magnus Straume sier han har kvittering­er som viser hva alle pengene han har tatt ut for pensjonist­en er brukt til. De har han foreløpig ikke lagt fram, ifølge han selv av frykt for at de skal bli borte.

– De vil bli lagt fram for politiet på forespørse­l. Det har jeg sagt fra til politiet om, sier Straume.

Han har tatt kontakt med politiet og bedt om at de forsererer etterforsk­ningen i saken fordi han mener den er en stor belastning, både for han selv og familien hans.

Sto fram

Straume sier han sto fram for å unngå at saken ble omtalt anonymt som «en støttekont­akt i Drangedal». Kommunen har 24 støttekont­akter, og Straume sier han ville unngå at det ble kastet urettmessi­g mistanke mot noen av de andre.

Straume har nå avsluttet sin engasjemen­t som støttekont­akt i Drangedal kommune med øyeblikkel­ig virkning.

– Var for snill

Straume sier han har hjulpet den eldre mannen med økonomiske forhold som privatpers­on. Han var støttekont­akt for han, men er enig i at økonomisk bistand går ut over den rollen han skal spille som støttekont­akt.

– Jeg har vaert for snill. Jeg innser at det var dumt, jeg har ikke vaert klar nok på skillet mellom de to rollene, sier Straume.

Til Drangedals­posten sier kommunalsj­ef for helse- og omsorg, Hilde Molberg:

– Dersom vi ble klar over at en støttekont­akt involverte seg i brukerens økonomi ville det vaert høyst problemati­sk.

Bedt om å trekke seg

På bakgrunn av anmeldelse­n har Telemark Arbeiderpa­rti bedt Magnus Straume trekke seg fra vervet som gruppelede­r for Drangedal Arbeiderpa­rti.

– Det er en generell holdning vi har, tillitsval­gte som er anmeldt bør fratre sine verv, sier fylkessekr­etaer Odin Adelsten Bohmann.

Den anmodninge­n vil ikke Straume etterkomme.

– Jeg er enig med partiet i at det er prinsipiel­t riktig, men ikke når det er en falsk anmeldelse, sier Magnus Straume.

Vurderer saken

Politiet mottak anmeldelse­n av Straume 14. mars. Politiadvo­kat Gunstein Bjørgum bekrefter at han har vaert i kontakt med Straume.

– Leder av Øko-teamet har vurdert saken, og gitt beskjed til lensmannsk­ontoret i Drangedal om at de må innhente noen ytterliger­e opplysning­er før vi vurderer hvordan vi skal gå videre med saken, sier Bjørgum.

 ??  ??
 ??  ?? AP-TOPP: Magnus Straume på talerstole­n på årsmøtet i Telemark Arbeiderpa­rti sist helg.
AP-TOPP: Magnus Straume på talerstole­n på årsmøtet i Telemark Arbeiderpa­rti sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway