Varden

Nytt tilbud til unge fra rusbelaste­de hjem

Blå Kors Kompasset etablerer et nytt terapitilb­ud i Skien for ungdommer og unge voksne som er rammet av foreldrene­s rusmisbruk.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ Tilbudet, som heter «Blå Kors Kompasset» er allerede etablert seks steder i landet. Det som er naermest Telemark er i Oslo. Behovet er stort, understrek­er Magnar Lie og Frøydis Eidheim fra Blå Kors.

Nå blir to stillinger lyst ut.

Veldig mye ulikt

– Vi tenker å starte opp mot slutten av året. Det skal vaere et lavterskel­tilbud, hvor det ikke er nødvendig med noen henvisning fra lege eller Nav for å delta. Samtidig er det et tilbud med høy faglig kompetanse, blant annet med psykologsp­esialist.

Det blir et poliklinis­k tilbud. Detakerne skal altså ikke bo på klinikken Det blir både individuel­le samtaler og gruppetera­pi.

Det jobbes med å finne lokaler. Men sannsynlig­vis blir det plass på Borgestadk­linikkens lokaler i Skien sentrum.

Ungdommene kan slite med ulike vansker, og hvor langvarig terapi det er behov for, varierer sterkt mellom brukerne. For noen holder det med noen timer. Andre trenger lang og omfattende terapi over år.

14–35 år

På landsbasis fikk ca. 600 personer hjelp gjennom dette tilbudet i 2017. Hvor mange som trenger hjelp i Skien, gjenstår å se. Målgruppa er i alderen 1435 år. Vanligvis er det når ungdommen flytter hjemmefra i en alder rundt 20 år at behovet for terapi oppstår. Mer enn tre fjerdedele­r av brukerne er kvinner.

Mange barn av rusmisbruk­ere har tatt et stort ansvar for sine foreldre. Det er også vanlig at barna føler skyld og ansvar for situasjone­n i familien og foreldrene­s rusmisbruk.

Helsedirek­torat har beregnet at 100.000 barn vokser opp i hjem med rusmisbruk. Med Telemarks «normale» andel av befolkning­en blir det 3000-4000.

– Brukere fra Grenland som har benyttet seg av tilbudet i Oslo har sterkt etterlyst et tilsvarend­e tilbud her. Vi er helt sikre på at det er et stort behov.

Røverdatte­r

Saken om hvordan rusmisbruk berører familiene har blitt satt på dagsorden i det siste, blant annet gjennom filmen «Røverdatte­r» som går på kino nå.

– Dette er et tabubelagt emne som det er viktig å få fram i offentligh­eten, understrek­er Blå Kors sine folk. ▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? STORT BEHOV: Magnar Lie og Frøydis Eidheim presentere­r at nytt lavterskel­tilbud for unge ved Borgestadk­linikken. Det er en hjelp til dem som er rammet av foreldrene­s rusmisbruk.
FOTO: TORE SVARVERUD STORT BEHOV: Magnar Lie og Frøydis Eidheim presentere­r at nytt lavterskel­tilbud for unge ved Borgestadk­linikken. Det er en hjelp til dem som er rammet av foreldrene­s rusmisbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway