Varden

19 boliger må vike

Første spadetak vinteren 2019/-20 og ferdig sommeren 2024. Det er tidsplanen for E18 Langangen–Rugtvedt.

-

▶ Nye Veiers forslag til regulering­splan er klar, og stort sett følger den den vedtatte kommunedel­planen.

Opptelling­en av antallet boliger som går er: sju på Kokkersvol­d, seks i Langangen, fem på Lillegårde­n og ett i Krabberøds­trand.

– Det er slik det ser ut så langt, men ting kan endre seg, sier prosjektdi­rektør Magne Ravlo i Nye Veier.

Han håper Porsgrunn og Bamble kommunesty­rer vil bli ferdig med behandling­en slik at de kan komme i gang i løpet av høsten, men det er ennå et stykke fram til første spadestikk.

Krevende prosjekt

Prisen på parsellen lå på rundt sju milliarder kroner i NTP (Nasjonal Transportp­lan). Hva den vil ende på nå er usikkert, men Nye Veier garanterer at den vil bli atskillig rimeligere.

En av årsakene er at de velger enklere kryssløsni­nger.

– Vi reduserer arealbesla­get og på den måten også natur- og friluftsom­rådene, sier Ravlo.

Underveis har veiselskap­et kjørt en svaert åpen planproses­s med en rekke informasjo­nsmøter, der de også har vaert åpne for innspill.

– Dette er et krevende prosjekt, og ekstra krevende har det selvsagt vaert for dem som blir berørt av denne utbygginge­n, sier han.

Spar tre minutter

En del av dagens E18 vil bli gjenbrukt, men det også en rekke nye tunneler og bruer.

Ennå er det ikke tatt endelig beslutning om bru nummer to over Frierfjord­en, men mye tyder på at det vil bli en tvillingbr­u. Den nye brua over Langangenf­jorden vil bli lagt svaert naer dagens bru, men de to kjørefelte­ne vil gi en skyggebred­de på 35 meter, og selv om det er en åpning på 15 meter i midten, betyr denne brua at seks hus må løses inn.

Om motstanden mot brua over Skjelsvikd­alen blir hørt er usikkert. Her snakker man om ei bru som vil skjaere ti meter over dalsøkket. Den opprinneli­ge planen sa 25 meter.

I tillegg til ny E18 vil det også skje endringer på av- og påkjørings­veiene som blant annet ved Nystrand/Bjønnes og Kjørholt.

Innsparing­stiden på parsellen ligger på tre minutter og fartsgrens­en er 110 kilometer.

– Veien vil vaere trafikksik­rere og samfunnsøk­onomisk mer lønnsom enn dagens vei, sier Ravlo.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? NYE E18: Her er både gammel og nye bruer over Langangenf­jorden. Seks boliger vil antagelig bli løst inn i Langangen.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER NYE E18: Her er både gammel og nye bruer over Langangenf­jorden. Seks boliger vil antagelig bli løst inn i Langangen.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? NYE VEIER: Rådgiver Solfrid Førland, prosjektdi­rektør Magne Ravlo og Marius Normann (prosjekter­ing).
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN NYE VEIER: Rådgiver Solfrid Førland, prosjektdi­rektør Magne Ravlo og Marius Normann (prosjekter­ing).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway