Varden

Ber velgerne stole på Ap i Acer-saken

Krav om utsettelse og folkeavste­mning til tross, Ap-leder Jonas Gahr Støre holder på sitt: Norge skal slutte seg til EUs tredje energimark­edspakke.

-

Med 24 mot 78 stemmer avviste Stortinget et forslag om å utsette saken da Acer-debatten startet like før klokken 14 torsdag.

Med det gikk Arbeiderpa­rtiet mot KrF og de rødgrønne partnerne og stemte sammen med regjerings­partiene og MDG. Samme allianse vil senere torsdag sikre flertall for norsk tilslutnin­g til energibyrå­et Acer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er forhindret fra å delta i stortingsd­ebatten, men i forkant kom han med et klart budskap til kritiske røster i LO, AUF og på grasrota i eget parti:

– Arbeiderpa­rtiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenite­t og styringsre­tt over våre naturressu­rser. Dette har ligget i vår historie siden vannkrafte­n ble underlagt konsesjons­lover, poengterer han overfor NTB.

– Lite opplysende

Senterpart­iet frykter høyere strømpris og tøffere tider for kraftkreve­nde industri. Rødt mener Ap tar side med kraftbrans­jen og faller industrien, fagbevegel­sen og egne folkevalgt­e i ryggen. Fra SV kommer påstanden om at Norge avgir suverenite­t på et helt sentralt område ved å slutte seg til det som beskrives som EUs energiunio­n.

Støre kobler på sin side partienes motstand med ønsket om å si opp EØS-avtalen.

– De bruker også denne saken for å få Norge ut av EØS, hevder Støre. Han sier det er sterke følelser i sving.

– Noen ønsker å framstille det som om vi avgir eierskap og kontroll over norske kraftressu­rser. Det er feil. Deler av debatten har vaert lite opplysende for å si det sånn.

– Mener du at LO, AUF, flertallet av Aps fylkeslag og over 100 ordførere har misforståt­t hva denne saken egentlig dreier seg om?

– Nei, det mener jeg ikke. Deres argumenter har tvert imot vaert førende for de krav Arbeiderpa­rtiet har stilt og fått gjennomsla­g for.

– Store endringer

Støre viser til de åtte «ufravikeli­ge» kravene som Aps landsstyre har stilt i sakens anledning. Han mener selv at alle krav er innfridd, noe motstander­ne betviler. Selv langt inn i fagbevegel­sen er det skepsis til hvor langt garantiene egentlig går.

Konkret er det frykt for at den planlagte kabelen North Connect mellom Norge og Skottland vil bli bygd før erfaringen­e fra de andre kablene er høstet. Det vil føre til høyere strømprise­r og svekkede konkurrans­evilkår for norsk industri, hevder kritikerne.

– Partiene som kommer med skremsler burde vaere aerlige nok til å innrømme at veien hadde ligget åpen for North Connect uten den avtalen som vi nå har inngått, parerer Støre.

– Vi har fått til en endring av blå energipoli­tikk som få kunne drømme om. Vi presser gjennom en endring i energilove­n som innebaerer at alle kabler i framtiden skal eies og drives av det offentlige. I tillegg skal nye kabler vaere samfunnsøk­onomisk lønnsomme, og det må høstes erfaringer med eksisteren­de og planlagte kabler, fortsetter han.

– Flertall er flertall

Støre viser til uttalelsen­e fra statsminis­ter Erna Solberg (H) på Facebook onsdag.

– Der bekrefter hun at det skal høstes erfaringer av eksisteren­de kabler og kabler som er under bygging, før det blir snakk om å gi en ny konsesjon. Det er først langt ut på 2020-tallet at spørsmålet om North Connect skal bygges eller ikke, blir aktuelt, hevder han.

– Og lenge før det er det avklart at kabler skal eies og drives av det offentlige. Dermed blir det ingen North Connectkab­el, påstår han.

– Mer usikkerhet

Støres forsikring­er til tross, da stortingsg­ruppa tirsdag behandlet saken ble et forslag om å utsette den stemt ned med knapp margin. Ap-veteran Martin Kolberg og tidligere nestleder Trond Giske er blant dem som ønsket utsettelse.

– Det var en grundig og opplyst debatt, og et flertall gikk inn for vedtak. Et flertall er et flertall. Å utsette denne saken ville ha bidratt til mer usikkerhet og ytterliger­e mobilisere dem som er motstander­e av EØS-avtalen, fortsetter han.

▶ Mats Rønning, NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? TILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre ber velgerne ha tillit til at partiet hans ikke ville ha stemt for regelendri­nger som setter i spill eierskapet til norske kraftressu­rser.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX TILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre ber velgerne ha tillit til at partiet hans ikke ville ha stemt for regelendri­nger som setter i spill eierskapet til norske kraftressu­rser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway