Varden

TELEMARK HØYRE: FORSVARET MÅ STYRKES

- Telemark Høyre

▶ Statens primaeropp­gave er å beskytte innbyggern­e og sørge for trygghet og sikkerhet. Norges sikkerhets­politiske omgivelser er i endring og utfordring­ene er større enn tidligere. Telemark Høyre vil fremheve regjeringe­ns gode arbeid for å styrke Forsvaret etter regjerings­skiftet i 2013, slik at landet blir best rustet til å sikre våre interesser og suverenite­t. Stortinget har vedtatt en langtidspl­an for Forsvaret som er blitt supplert med en landmaktsu­tredning. Beslutning­en om Landmaktsu­tredningen ble tatt etter at rammene for statsbudsj­et-

tet 2018 ble vedtatt. Telemark Høyre har merket seg haersjefen­s bekymringe­r for landmakten­s kampkraft.

Telemark Høyre ber derfor regjeringe­n snarest legge frem en analyse av langtidspl­anens økonomiske rammer sammenhold­t med en jevn opptrappin­gsplan som oppfyller Natos 2-prosentmål innen 2024. Telemark Høyre viser til Høyres landsmøte i 2017 hvor partiet vedtok at forsvarsbe­vilgningen­e skulle utgjøre opp til 2 prosent av BNP innen 2024.

2024 er siste året i 10 årsperiode­n for å oppfylle 2-prosentmål­et som NATO vedtok på toppmøtet i Wales i 2014. Noen NATO-land har allerede oppfylt målet. 2-prosentmål­et handler om alliansens troverdigh­et. Det er bred politisk enighet i USA om at de Europeiske NATO-land må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Det bør vaere i Norges interesse å bidra til at flest mulig NATO-land når 2-prosentmål­et, Stortinget­s vedtak blir gjennomfør­t og at dette synliggjør­es i revidert nasjonalbu­dsjett for 2018. Vi må besørge at landmakten blir tilstrekke­lig finansiert og målet er en operativ brigade med tilstrekke­lig stridsvogn­s- og helikopter­kapasitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway