Varden

Ikke skap usikkerhet rundt EØS

-

Vi som bedriftsle­dere er opptatt av at EU aksepteres som Norges desidert viktigste handelspar­tner. Naermere 80 prosent av Norges eksport går til EU.

Vi ser at EØS-avtalen har tjent Norge og norsk naeringsli­v godt i snart 25 år. Den har gitt små og store bedrifter tilgang til EUs marked på de samme vilkår som våre europeiske konkurrent­er.

Vi erkjenner også at Norge er en energistor­makt i europeisk sammenheng. Energisekt­oren – i vid forstand – står for en vesentlig del av arbeidspla­ssene og størstedel­en av vår handelseks­port. Dette er også et viktig grunnlag for vekst og utvikling i mange lokalsamfu­nn. Energisekt­oren skaper også ringvirkni­nger for annen eksportret­tet naeringsvi­rksomhet.

Nå er det imidlertid skapt stor usikkerhet rundt EØS-avtalen og dermed vårt forhold til EU-markedet. Vi frykter at et nei til tredje energimark­edspakke og Acer kan sette EØS-avtalen i spill. Det vil i så fall skape betydelig usikkerhet for norske bedrifter langt utover de som berøres av selve saken.

Vi ber om at Stortinget ikke skaper ytterliger­e usikkerhet om markedsuts­iktene for naeringsli­vet i en tid som preges av store og krevende omstilling­er. Vi skal blant annet løse klimautfor­dringene og ønsker å bidra konstrukti­vt i en europeisk klimadugna­d. En slik dugnad må bygge på samarbeid på tvers av landegrens­er.

Norge er et lite land med åpen økonomi og stor eksport. Vi er dermed mer avhengig av handel og samarbeid enn de fleste. EØS-avtalen gir den nødvendige forutsigba­rheten et utadvendt naeringsli­v trenger. Vi som undertegne­r dette oppropet sier ja til EØS-avtalen, ja til europeisk energisama­rbeid og ja til klimadugna­den. Vi forventer at våre øverste politikere gjør det samme. Bård Bergfald daglig leder, Bergfald Miljørådgi­vere

Jon Halvor Bamle ass. dir./teknisk sjef, INOVYN Norge AS

Carl D. Cappelen eier, Cappelen Holding AS

Knut Barland konsernsje­f, Skagerak Energi AS

Kristin Saga regiondire­ktør NHO Vestfold og Telemark

(80 bedrifter fra hele landet har undertegne­t oppropet)

 ?? FOTO: SCANPIX ?? MÅSIJA: Bedriftsle­derne er bekymret for Norges holdning til europeisk energisama­rbeid.
FOTO: SCANPIX MÅSIJA: Bedriftsle­derne er bekymret for Norges holdning til europeisk energisama­rbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway