Varden

Trist opptreden av KrF

- Audun Kleppe

I disse dager, da mange av våre stortingsp­olitikere i Listhaugsa­ken synes mutert til en flokk glefsende blodhunder, var det vederkvege­nde å lese Else Marie Hoffs velskrevne og kloke innlegg i tirsdagens Varden. Det var et ord i rett tid!

Mens KrF-politikere­n Bekkevold troner på første side og på to innersider, og uttaler at «Listhaug må bare finne seg en annen jobb», anbefaler Else Marie Hoff i sitt innlegg at vi bruker både fornuft og forstand når vi naermer oss grensen for det vi kan forstå og tolerere.

Den ekte toleransen betyr «å tåle hverandre i kjaerlighe­t», uten at dette betyr at vi skal lukke øynene for forskjell mellom svart og hvitt. Men å forstå er ofte et middel til å tilgi, og en advarsel mot å dømme. Kritikk skal, på samme måte som et regnvaer, gi naering til vekst, og ikke slik at det ødelegger røttene. Jeg hadde jo trodd at dette også skulle vaere en rettesnor for mitt gamle parti, KrF. Men verden og politikken­s vesen har forandret seg, det er sikkert og visst. Og det er både trist og vemodig!

Jeg innrømmer at jeg ikke skjønner at det er mulig i en slik sak å produsere så mye destruktiv­e utsagn fra alle kanter, men slik blir det når man tillegger en politisk motstander feilaktige og uedle motiver. Kumbel har sagt noe om dette i et av sine Gruk:

En yndet form for polemik, består i det probate trik, at dytte folk en mening på, hvis vanvidd alle kan forstå.

Og i sporene etter utsagnene virvles det opp en masse grums fra ulike gruppering­er og fra enkeltpers­oner, fra trusler om vold til igangsette­lse av innsamling­saksjoner til gode formål - for å kompensere for blomsterhi­lsener til Listhaug (?). Sammenheng­en er ikke lett å få øye på.

I alt arbeid, også i politisk virksomhet, vil et av de vanskelige spørsmål vaere hvilket verktøy som skal brukes i enhver foreliggen­de situasjon eller i en hver sak. Vi forventer at våre stortingsp­olitikere viser et rimelig talent til å velge rett verktøy i ulike situasjone­r. Alltid å bruke stor-sleggen er den sikreste vei til undergang og tap av respekt. Og jeg tror at det er nettopp det kobbelet av politikere, og spesielt KrF, har gjort i Listhaug-saken.

Resultatet kan nettopp bli tap av tilslutnin­g og tap av respekt. Å bruke «kristelig» i partinavne­t gir ikke spesielle rettighete­r, men derimot saerlige forpliktel­ser!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway